Loviturile „sub centură” primite de Andrei Năstase în aceste alegeri
Deseori, lupta politică din Moldova ajunge să semene cu o partidă de box, iar alegătorilor le revine rolul de arbitri care monitorizează de câte puncte e fiecare lovitură și când loviturile depășesc regulile stabilite. De cele mai dese ori e vorba de așa-numitele „lovituri sub centură”. Mi-am amintit de această comparație urmărind ultimele săptămâni ale campaniei pentru Primăria capitalei și am decis să fac un fel de contabilizare a loviturilor sub centură pe care le-am sesizat în calitate de arbitru. În rândurile de mai jos mă voi referi la loviturile primite de Andrei Năstase.
1. Contul fals de pe o rețea de socializare. Aici Andrei Năstase a obținut o mică victorie, or, după o intervenție fără precedent la nivel internațional, acesta a fost închis.
2. Interceptarea și publicarea unei discuții a lui Andrei Năstase cu mama sa. Mai mulți experți cred că efectul a fost invers decât cel urmărit de cei ce au publicat interceptarea – în loc să-l diabolizeze pe Andrei Năstase pentru că „își implică mama în acțiunile sale politice”, l-au victimizat, aducându-i susținere suplimentară din partea alegătorilor.
3. Cele 11 case ale lui Andrei Năstase. Liderul Platformei DA a reușit să demonstreze că ele pur și simplu nu există, fiind inclusiv vorba de niște construcții auxiliare, prezente în orice gospodărie țărănească.
4. Privatizarea unui spațiu în cămin. Aici Andrei Năstase a venit cu argumentele de rigoare, demonstrând că acuzațiile nu sunt întemeiate. Să vedem efectul în alegerile de duminică.
5. Privatizarea de către „Glasul Națiunii” a sediului redacției, în care actualmente e sediul Platformei DA. Și Andrei Năstase, și fratele său, Vasile Năstase, au respins acuzațiile, calificându-le drept false și venind cu un șir de argumente. Să vedem efectul în alegerile de duminică.
Acestea sunt doar cinci „lovituri sub centură” primite de Andrei Năstase în aceste alegeri. Mai sunt și altele, dar ele nu au avut o rezonanță atât de mare ca și cele scoase în evidență mai sus.
În genere, în aceste alegeri, s-au înregistrat o mulțime de „lovituri sub centură”. În alte materiale la aceeași temă mă voi referi la loviturile primite de alți candidați, în speranța că acest simplu exercițiu ne va ajuta să privim cu alți ochi scrutinul din acest an, iar pe viitor va face ca alegerile să fie măcar puțin mai curate decât în prezent.
Dina Roșca