Liliana Palihovici pledează pentru dezvoltarea politicilor demografice şi a egalităţii de gen

Liliana Palihovici pledează pentru dezvoltarea politicilor demografice şi a egalităţii de gen

Vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici a participat la Conferința ”Tinerii Lideri pentru Populație și Dezvoltare: reducerea inegalităților și consolidarea capitalului uman”, organizată de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. 

În deschiderea evenimentului, Liliana Palihovici a reiterat rolul parteneriatului strategic dintre UNFPA și Republica Moldova în dezvoltarea și consolidarea serviciilor de sănătate reproductivă, a politicilor demografice și egalității de gen. ”Programul de Asistență și Cooperare al Fondului ONU pentru Populație cu Guvernul Republicii Moldova înseamnă un parteneriat durabil și pragmatic, iar extinderea și aprofundarea acestei colaborări, în baza priorităților stabilite de actuala guvernare în sănătatea reproducerii, echitatea de gen, populație și dezvoltare, este prioritară”, a menționat Vicepreședintele Parlamentului.

Vicespeakerul a mai subliniat rolul tinerilor politicieni, reprezentanți ai 27 de state europene și non-europene, în promovarea agendei demografice. ”Este foarte important că UNFPA a ales Republica Moldova în calitate de țară gazdă în organizarea conferinței. Chiar dacă există abordări și viziuni politice diferite, este important să fie definitivată o agendă comună, care să contribuie la îmbunătățirea situației demografice la nivel local, regional și global. Aveți toată energia, responsabilitatea și profesionalismul pentru a face diferența și a pune accent pe subiecte cu adevărat importante, precum demografia, consolidarea capitalului uman, dezvoltarea serviciilor de sănătate calitative și asigurarea unei vieți mai bune pentru fiecare cetățean”, a fost îndemnul Vicepreședintelui Parlamentului către organizatorii conferinței.

La finele primei sesiuni a evenimentului, Reprezentantul UNFPA în Republica Moldova, Ian McFarlane a mulțumit atât speakerilor pentru discursurile motivaționale, cât și participanților pentru interesul sporit față de problemele demografice. ”Îmi doresc ca la finele acestei conferințe să avem o opinie consolidată cu referire la planul de acțiuni pe care trebuie să-l implementăm împreună. Sunt ferm convins că acest eveniment va genera rezultate pozitive și acțiuni concrete”, a declarat oficialul.

La lucrările conferinței au participat Directorul Regional al Oficiului UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, Heimo Laakkonen, Secretarul Forumului Parlamentar European pentru Populație și Dezvoltare, Neil Data, Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, deputați, activiști, membri ai ONG-urilor de profil și reprezentanți ai UNFPA din 27 de țări.

pal12mai15a1 pal12mai15a3

Doina Secrieru

Share