Liliana Palihovici dă asigurări: În ultimii 5 ani, R. Moldova a avut cea mai activă delegație la APCE

Liliana Palihovici dă asigurări: În ultimii 5 ani, R. Moldova a avut cea mai activă delegație la APCE

„Nu contează cât de mare este o țară, important este să fie activă. În ultimii 5 ani, Republica Moldova a avut cea mai activă delegație la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Avem doi președinți de comisii în cadrul APCE, care sunt foarte implicați în dezbateri și participă activ la lucrările forului”. Declarația aparține Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici și a fost făcută în cadrul întrevederii cu noul Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Jose Luis Herrero.

Principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat cooperarea Parlamentului de la Chișinău cu Consiliul Europei, activitatea delegației parlamentare a Republicii Moldova la APCE, reforma justiției, în special a Procuraturii, legea cu privire la Avocatul poporului, situația din regiune și impactul asupra rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Potrivit Vicepreședintei Parlamentului, începând cu anul 2009, Parlamentul Republicii Moldova a beneficiat plenar de sprijinul CoE. Vicepreședinta Parlamentului s-a referit și la implementarea reformei în domeniul justiției, precizând că definitivarea demersului de reformare a Procuraturii implică modificarea Constituției.

„Ne dorim să rezolvăm această problemă, dar la moment nu avem certitudinea că în viitorul Parlament vor exista voturile necesare pentru modificarea Constituției în ceea ce ține de numirea Procurorului General”, a declarat Liliana Palihovici.

Referindu-se la apropiatele alegeri parlamentare, care vor avea loc la finele lunii noiembrie, Vicepreședinta Parlamentului a subliniat că autoritățile depun eforturi pentru a asigura un scrutin electoral corect și democratic.

Doina Secrieru

Share