Liderul unui partid extraparlamentar: Sistemul mixt deschide calea pentru unificarea forțelor politice și fuzionarea partidelor

Liderul unui partid extraparlamentar: Sistemul mixt deschide calea pentru unificarea forțelor politice și fuzionarea partidelor

Președintele partidului extraparlamentar Partidul Popular Socialist din Moldova (PPSM), Victor Stepaniuc, nu exclude participarea la următoarele alegeri parlamentare a PPSM și susține că votul mixt ar reprezenta „o propunere de compromis”și deschide calea spre unificarea forțelor politice și fuzionarea partidelor.

Contactat de OFICIAL.md pentru a afla dacă va participa PPSM la următoarele alegeri parlamentare în cazul introducerii sistemului de vot mixt, Victor Stepaniuc a declarat: „desigur, într-o variantă, ori alta, noi ne vom strădui să fim activi pe arena politică în următorii ani”.

„În cadrul PPSM am discutat problemele sistemului electoral în câteva rânduri. În principiu, suntem adepții sistemului actual, proporțional, dar am văzut în propunerea Președintelui – o propunere de compromis pentru realitățile de pe câmpul politico-partiinic din Republica Moldova. Sistemele electorale în toată lumea sunt diferite și accentele se plasează diferit. Cei care țin la sistemul de azi – cel proporțional, trebuie să înțeleagă că sistemul acesta de vot, la fel are lacune, or în ultimii 7 ani acesta a demonstrat că nu are soluții împotriva traseismului politic si coruperii deputaților – fenomene care anihilează voința suverană a alegătorilor, expusă în alegeri”, a spus el.

Totodată, liderul PPSM a vorbit despre rolul sistemului mixt în actuala situație din Republica Moldova. „Varianta lui Igor Dodon, cu privire la votul mixt, reprezintă un compromis. Îndeosebi el merită susținut, deoarece oferă diasporei și regiunii transnistrene posibilitatea de a-și alege deputații. Să nu uităm că, avem 1 mln. de oameni plecați din țară. Cineva spune că votul mixt favorizează doar PSRM și PD. Sistemul electoral mixt oferă șanse pentru reorganizarea și consolidarea forțelor politice în preajma alegerilor, ce pot veni în fiecare circumscripție cu candidați comuni. Acest sistem deschide calea pentru unificarea forțelor politice, fuzionarea partidelor pe eșichierul politic. Actualul sistem proporțional funcționează bine în orice țară europeană și democratică, dar noi suntem oare țară democratică? Noi încă suntem stat în tranziție. De 27 de ani nu putem găsi un concept unic de consolidare a statalității, un concept de formare a cetățeanului, nu am atins compromisul – după ce model să modernizăm Moldova, cum să apărăm interesele economice ale țării pe arena internațională…”, a precizat liderul PPSM.

Mihaela Conovali

Share