Liderul Platformei DA a expediat o scrisoare către SGS Moldova SA

Liderul Platformei DA a expediat o scrisoare către SGS Moldova SA

Dinu Plîngău, președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), astăzi a expediat o scrisoare către SGS Moldova SA, declarând în context: „Noi trebuie să știm cum a fost posibil ca Uzina Metalurgică de la Rîbnița să primească certificatul solicitat până a avea autorizație de mediu obținut prin decizia Comisiei pentru Situației Excepționale. Lucruri interesante și ciudate se produc în jurul intereselor mari”, informează OFICIAL.

Astfel, în adresarea politicianului se menționează:

„Având în vedere impactul colosal asupra mediului înconjurător pe care îl produc uzinele metalurgice la nivel global, precum și ultimele evenimente care au loc în spațiul mediatic cu referire la problematica emiterii autorizațiilor de mediu pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din or. Rîbnița, în vederea obținerii unor informații adiționale cu referire la acest subiect am studiat pagina web a uzinei, în special la compartimentul Politica de calitate și mediu.

În procesul de examinare a numeroaselor certificate expuse ca mari realizări obținute de către combinatul metalurgic, am constatat prezența certificării ISO 14001:2015 cu nr. MD20/90080 din 22 aprilie 2022, emis de către compania SGS United Kingdom Ltd. Intuiția mi-a spus ca cel mai probabil de evaluarea Uzinei și certificarea acesteia s-a ocupat compania SGS Moldova SA al cărei director sunteți dvs.

Din informațiile apărute în spațiul public, am aflat ca Uzina Metalurgica Moldoveneasca din or. Rîbnița a primit pentru prima data în istoria sa Autorizație de Mediu la data de 03 mai 2022 – prin derogare de la prevederile legislației naționale în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a RM nr. 19 din 29 aprilie 2022 în schimbul unor cedări în plan energetic.

În acesta ordine de idei, ținând cont de faptul că certificarea unei întreprinderi din domeniul metalurgiei, care reprezintă una din cele mai mari surse de poluare a mediului înconjurător, de către o organizației de talie internațională cum este SGS, implica deținerea obligatorie a Autorizației de Mediu, rog să explicați în ce condiții și după care criterii a fost certificată Uzina Metalurgica Moldovenească din or. Rîbnița cu ISO 14001:2015, în lipsa unor documente fundamentale pentru activitatea uzinei.”

Share