
Liderul CUB: Deputații PAS s-au apucat sa facă din CSS, un organism consultativ conform Constituției RM
Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a constatat că, atunci când te gândești că nu mai au ce strica, oamenii PAS găsesc noi teme și motive de a arunca Republica Moldova într-un nou scandal. De data asta, potrivit spuselor sale, „deputații corifei PAS s-su apucat sa facă din CSS, un organism consultativ conform Constituției RM, un CSAT, după modelul României, cu puteri executive obligatorii, dar fără a schimba Constituția, limitându-se la adoptarea unei legi organice, pe baza unei supoziții ca intenția lor ar fi un fapt acceptat constituțional”.
„Posibil, acest calcul banal stă în spatele promovării netransparente și fără concurs a deciziei de reînnoire a mandatelor de judecători ai Curții Constituționale, dar ma îndoiesc ca acest troc politic să meargă atât de departe.
Hotărârea Curții Constituționale nr. 38/2021 afirmă că “nici o lege nu poate modifica esența instituțiilor definite de Constituție” . Negru pe an. Nu se poate încalcă Constituția!
Notăm inter alia ca deși ar crește capacitatea de coordonare între instituțiile statului pe domeniul securității, efectul secundar al proiectului PAS ar fi ca noua autoritate (CNS) să prevaleze deasupra puterii guvernului, extinzându-și influența asupra unor domenii nelegate direct de securitate (economie, media, libertăți civile), acumulând discreționar, ceea ce ar sugera o concentrare excesivă a puterii în stat. Modelul propus de PAS nu prevede suficiente garanții de transparență sau posibilitate de contestare în instanță a deciziilor CSS. Parlamentul ar pierde capacitatea de supraveghere. Intenția autorilor de a impune executarea fără crâcnire a deciziilor CNS și Sancțiunile penale disproporționate (Nerespectarea deciziilor CSS ar atrage pedepse de până la 5 ani de închisoare (art. 352³ Cod penal) urmărește să criminalizeze orice nesupunere instituțională legitimă contra CSS și să instituie o formă de dictatură de facto asupra puterilor în stat. Intr-un an electoral, aceste acțiuni, mai ales pe fundalul unor definiții ambigue a “amenințărilor de securitate” ar putea a justifica restricții nejustificate sau intervenții ample asupra atribuțiilor guvernamentale, prevăzute de Constituție, soldate cu încălcări masive a drepturilor și libertăților fundamentale”, a declarat politicianul.
Igor Munteanu în context a recapitulat următoarele:
„Proiectul de lege privind atribuțiile președintelui și transformarea Consiliului Suprem de Securitate (CSS) afectează profund echilibrul puterilor în stat prin următoarele mecanisme:
1). Subminarea separării puterilor
– Atribuții executive neconstituționale: CSS, definit în art. 85 din Constituție ca organism consultativ, primește puteri executive (decizii obligatorii, sancțiuni penale), contrazicând principiul separării puterilor (art. 6 alin. 1, art. 7).
– Concentrarea puterii: Președintele devine controlor al agențiilor strategice (e.g., “Patriot”) și al CSS, fără amendamente constituționale, încalcă echilibrul dintre puterea executivă, legislativă și judecătorească.
2. Eroziunea controlului parlamentar
– Decizii fără supraveghere: CSS poate emite acte imperative în domenii extinse (economie, energie, media), fără mecanisme de control parlamentar sau posibilitate de contestare în instanță.
– Puteri discreționare: Nerespectarea deciziilor CSS atrage pedepse de până la 5 ani de închisoare (art. 352³ Cod penal), criminalizând nesupunerea instituțională legitimă a Guvernului sau a altor autorități.
3. Deformarea structurii constituționale
– Copierea inadecvată a modelului românesc: Spre deosebire de România (unde art. 118 din Constituție permite atribuții executive pentru CSAT), Republica Moldova nu are baza constituțională pentru transformarea CSS într-o autoritate executivă.
– Riscuri de paralelism instituțional: CSS devine o structură supraordontă Guvernului, creând conflicte de autoritate și blocaje în procesul decizional.
4. Amenințarea democrației
– Uzurpare de putere: Extinderea unilaterală a competențelor președintelui fără amendamente constituționale (necesitând majoritate de 61 de deputați) instaurează un regim prezidențial de facto.
– Exploatare cu efecte electorale: autorii proiectului contează pe crearea efectului de teama în societate, stimulând o polarizare care ar servi “alinierii la drapel”, chiar cu prețul unei încălcări flagrante a Constituției RM. Schimbările propuse în ajunul alegerilor i-ar permite președintelui să-și mențină influența indiferent de rezultatul votului, subminând voința populară”.
Liderul CUB a subliniat că, proiectul propus de PAS este toxic și îndreptat contra statului de drept. El propune deschis să destabilizeze echilibrul instituțional prin: 1). Violarea separării puterilor; 2). Eliminarea mecanismelor de control; 3). Crearea unui centru de putere paralel nelegitim constituțional.
„Fără revizuirea Constituției, aceste modificări transformă CSS într-un instrument de concentrare abuzivă a puterii, riscând crize politice și subminarea democrației. Însăși această dezbatere provocată de PAS înaintea Consiliului UE-RM din 4 iulie mi se pare ostilă la adresa statului de drept.
Un CNS instalat peste capul guvernului, prin puterea discreționară a obligativității deciziilor sale, nerespectarea cărora atrage sancțiuni penale cu pedepsite până la 5 ani închisoare, usurpeaza atribuții esențiale de la Guvern și de la Parlament. lasă un gust amar. Prevestește un conflict constituțional iminent.
Totuși e mare lucru să faci școală la timp și să ții incultura juridică inafara legislativului! dar nu-i despre asta. Proiectul este absolut toxic și poate duce la uzurparea puterii în stat”, a menționat Igor Munteanu.
Share