Liderii organizațiilor de tineret a 6 partide politice au semnat o Declarație comună prin care se angajează să contribuie la aderarea R. Moldova la UE

Liderii organizațiilor de tineret a 6 partide politice au semnat o Declarație comună prin care se angajează să contribuie la aderarea R. Moldova la UE

Președintele interimar al Tinerii Democraţi ai Partidul Social Democrat European (PSDE), Şcolnic Anton, a rostit un discurs în cadrul evenimentului comun al Organizațiilor de tineret ai partidelor politice: PPDA, MAN, CUB, LOC și PPO, în care a subliniat importanța implicării tinerilor în procesele decizionale și în construirea viitorului Republicii Moldova, îndeosebi în contextul integrării europene.

„Această reuniune, nu este doar rezultatul unei decizii spontane, ci este rezultatul unor discuții și a unui schimb de opinii și viziuni asumate dintre organizațiile de tineret. Am găsit un consens solid în ceea ce privește importanța integrării noastre în Uniunea Europeană și am decis să acționăm împreună în direcția acestui obiectiv important. Suntem aici pentru a arăta că tinerii din toate formațiunile politice sunt uniți în dorința lor de a face parte din marea familie europeană și suntem pregătiți să luptăm pentru acest deziderat comun”, a declarat Anton Școlnic.

La final, liderii Organizațiilor de Tineret din cele 6 partide politice proeuropene au semnat Manifestul comun, prin care se angajează să contribuie la realizarea obiectivului european al Republicii Moldova.

„Este momentul să arătăm tuturor că tinerii din Moldova sunt gata să-și asume responsabilitatea și să fie catalizatorii schimbării către o Moldovă, parte a familiei europene. Suntem hotărâți să muncim pentru a atinge acest obiectiv, indiferent de provocările și obstacolele pe care le vom întâlni în calea noastră.Totul, pentru a ne consolida în jurul unei aspirații comune, Tinerii Uniți pentru Europa!”, a conchis Anton Școlnic.

Declarație

Astăzi, 7 mai 2024, adunați aici, în Scuarul Europei din Chișinău, noi, liderii organizațiilor de tineret a partidelor politice care își asumă parcursul european al Republicii Moldova, suntem uniți în voce și viziune în acest eveniment public dedicat tinerilor din țara noastră și modului în care vedem noi prezentul și viitorul ei. Participanți la eveniment sunt: Blocul Împreună, format din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Liga Orașelor și Comunelor, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării, alături de Mișcarea Alternativa Națională, Partidul Social Democrat European și Partidul Puterea Oamenilor.  Acestă întâlnire simbolizează angajamentul nostru pentru cooperare și abordare pragmatică la nivel de promovare a ideii de integrare în Uniunea Europeană, dar și pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă tinerii din Republica Moldova.

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu poate fi monopolizată de un singur grup sau partid politic. Este o misiune națională în care fiecare dintre noi contribuie activ la formarea viitorului Republicii Moldova. Recunoaștem că integrarea în Uniunea Europeană este un proces complex, ce necesită colaborare, dialog deschis și respect reciproc. Puterea și opoziția sunt obligate să respecte pluralismul democratic, separația puterilor, independența presei, libertatea de expresie și conștiința religioasă, într-un climat de toleranță și respect, să asigure alegeri libere și corecte, recunoașterea și respectarea drepturilor omului, inclusiv al minorităților naționale, precum și dezvoltarea durabilă și echilibrată a statului, în care normele sale sunt compatibile și convergente cu principiile și legislația comunitară a Uniunii Europene. UE trebuie percepută ca un sistem de valori și de gândire dincare vrem să facem parte și noi, și nu drept un sac cu bani care va finanța la nesfârșit reformele eșuate la Chișinău. Din păcate, astăzi, suntem încă departe de multe dintre lucrurile care pentru o țară europeană ar trebui să însemne normalitate. Suntem astăzi aici pentru a anunța lansarea unei campanii comune și pentru a demonstra că lumea nu se împarte doar în alb și negru, așa cum vrea să ne convingă guvernarea. Nu toate partidele de opoziție sunt grupuri criminale, agenda publică nu se poate rezuma doar la război hibrid și referendum, iar cetățenii caută cu disperare lideri capabili să abordeze dificultățile altfel. În următoarele luni, vom comunica cu cetățenii din toată țara despre cum vedem noi, ca tineri, soluționarea problemelor de sistem cu care ne confruntăm, și despre cum percepem vectorul european de dezvoltare, și despre cum transformăm Republica Moldova într-o țară din care nu se mai pleacă.

Invităm toți tinerii care simt aproape acest mesaj să ni se alăture”.

Share