Lider de partid: Alegerile vor fi fraudate. Se vor respecta doar indicațiile unui partid și nu legea

Lider de partid: Alegerile vor fi fraudate. Se vor respecta doar indicațiile unui partid și nu legea

Noi vom aduce o serie de probe din care se poate de făcut concluzii. Fraudarea alegerilor se pregătește de mult și se face cu insistență de către toate organele puterii de stat în favoarea unui partid – partidul de la guvernare. Aceasta a comunicat președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, în cadrul unei conferințe de presă, cu referire la fraudarea următoarelor alegeri parlamentare, informează Oficial.

„Ne-a făcut să ieșim în această conferință Judecătoria Chișinău cu sediul Centru, care ne-a adus aceste probe. După alegerile din 2016, am solicitat listele electorale din unele localități, în care numărul de locuitori depășea. Răspunsul Comisiei Electorale Centrale a fost negativ: Nu vă dăm accesul, fiindcă sunt date cu caracter personal. Pe de altă parte, legea cu privire la accesul la informație stipulează că dreptul de acces la informația publică este nelimitată și nimeni nu are dreptul de a îngrădi aceasta”, a mai adăugat el.

Prin urmare, Urîtu s-a referit la următoarele acțiuni întreprinse. „Astfel, ne-am adresat în instanța de judecată, contestând hotărârea CEC. La judecată CEC vine cu un nomenclator, din care rezultă că listele electorale pot fi distruse după 6 luni după validarea alegerilor. Noi am solicitat să-i fie interzisă Comisiei Electorale Centrale de-a face careva acțiuni, în rezultatul cărora ar fi distruse listele electorale din 2016. Instanța de judecată a emis o încheiere prin care respinge cererea. Ne-am adresat la Curtea de Apel, aceasta constată ca fiind eronată încheierea instanței de judecată de primul nivel. Se revine la o nouă rejudecare, judecătoarea comunică aceeași încheiere, fără să schimbe măcar un cuvânt, și noi, din nou, o atacăm. Curtea de Apel emite o decizie prin care obligă instanța de fond să țină cont de anumite momente și să obțină accesul la listele electorale. La care – judecătoarea, încă o dată, respinge cererea noastră. Evident că noi și a 3-a oară am atacat în instanța de judecată. Se vede că de data aceasta s-a găsit un complet de judecători docili, care au executat ceea ce se vede că a comandat guvernarea. Dorim să atragem atenția că, decizia instanței de judecată, conform codului de procedură, este obligatorie pentru instanța de fond”, a comunicat el.

În același timp, liderul partidului s-a referit la rezultatele anunțate de Judecătorie. „La 5 decembrie, când trebuia să fie pronunțată hotărârea, ni se comunică faptul că, judecătoarea a luat decizia să preia judecarea cauzei și că următoarea ședință va fi pe 14 februarie 2019, practic cu 10 zile înainte de alegeri. I-am întrebat de ce ședința nu a fost plasată în ziua alegerilor –  pe 24, poate era mai sigur că fraudele descoperite de noi, nu vor influența rezultatele. Răspunsul a fost că: este decizia judecătoarei. Instanțele de judecată continuă să fie docile. Alegerile vor fi fraudate. Se vor respecta doar indicațiile unui partid și nu legea”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Share