Lider: „Articolul 142 din Constituția Republicii Moldova este un impediment major în calea Federației Ruse și a lui Igor Dodon”

Lider: „Articolul 142 din Constituția Republicii Moldova este un impediment major în calea Federației Ruse și a lui Igor Dodon”

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, președinte al Partidului Verde Ecologist, scrie că, Igor Dodon iarăși a declarat recent la un post de televiziune, că articolul 142 din Constituţia Republicii Moldova trebuie eliminat – „el a revenit în an electoral, la fel ca în 2016 și 2018 la propunerea de modificare a Constituției pentru a limita, după cum dorește el să credem noi, posibilitatea unioniştilor de a organiza un referendum pe tema unirii cu România”.

Într-o postare pe o rețea socială, Marinuța declară că miza lui Dodon în schimbarea acestui articol al Constituției este cu totul alta – „iar pericolul pentru dezvoltarea democratică și civilizată a Republicii Moldova este mult mai mare decât amenințările aduse curentului unionist”.

„Igor Dodon a declarat, că „în privinţa celor care pledează pentru lichidarea Republicii Moldova trebuie luate măsuri adecvate. Dar pentru ca aceştia să nu se adreseze instanţelor internaţionale, aşa cum s-a mai întâmplat, e nevoie să modificăm unele prevederi ale Constituţiei.” Intenția reală a lui Dodon, deghizată sub lupta împotriva unioniștilor este transformarea Republicii Moldova în stat federalizat, cu un regim autoritar asemănător celui construit de stăpânul său de la Kremlin; un stat în care drepturile omului să nu aibă nici o valoare, iar cetățenii să fie lipsiți de posibilitatea de a se adresa instanțelor internaționale. Articolul 142 din Constituția Republicii Moldova este un impediment major în calea Federației Ruse și a lui Igor Dodon cu socialiștii săi de a federaliza și transnistriza Republica Moldova dar și a limita drepturile cetățenilor. Articolul 142 (1) permite revizuirea caracterului suveran, independent şi unitar precum şi a neutralității permanente a statului numai cu aprobarea lor prin referendum. Dodon este conștient de faptul că în condițiile actuale el nu va cîștiga niciodată așa referendum. Articolul 142 (2) stipulează că ” nici o revizuire nu poate fi făcută, dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora””, scrie liderul.

„Deci, excluderea acestui articol este o acțiune din războiul hibrid și îi va da undă liberă lui Igor Dodon și Federației Ruse să transforme Republica Moldova într-o colonie, în care drepturile și libertățile fundamentale ale omului nu vor avea nici o valoare. Îndemn toate forțele politice să ne solidarizăm și să dăm ripostă acestor intenții nocive ale lui Igor Dodon și stăpânilor săi de la Moscova”.

Mihaela Rotari

Share