Letonia și Suedia au reconfirmat sprijinul pentru R.Moldova

Letonia și Suedia au reconfirmat sprijinul pentru R.Moldova

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut ieri seara o întrevedere cu miniștrii Afacerilor Externe ai Lituaniei și Suediei, Linas Linkevičius și Margot Wallström. Părțile au discutat despre implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, precum şi aprofundarea cooperării pe diferite domenii.

Premierul a apreciat prezenţa la Chişinău a oficialilor suedez şi lituanian drept o reconfirmare a susţinerii din partea guvernelor acestor două state a parcursului european al Republicii Moldova. „Exprimăm gratitudine pentru suportul constant al Suediei și Lituaniei, oferit la realizarea agendei de reforme europene în țara noastră și apreciem asistența acordată în implementarea Acordului de Asociere RM-UE”, a afirmat Chiril Gaburici.

De asemenea, Prim-ministrul a reconfirmat poziția fermă a Guvernului de la Chișinău în continuarea reformelor inițiate în diferite domenii: justiție și lupta cu corupția, economie, financiar-bancar.

La rândul lor, Linas Linkevičius și Margot Wallström au reiterat sprijinul din partea Lituaniei și Suediei în promovarea proiectelor de modernizare a țării noastre.

Astfel, ministrul lituanian Linas Linkevičius a pledat pentru oferirea unei perspective europene clare Republicii Moldova și pentru menținerea țării noastre în lista statelor prioritare în acordarea asistenţei din partea Guvernului Lituaniei.

Și ministrul suedez de Externe a remarcat deschiderea Executivului de la Chișinău în aprofundarea cooperării bilaterale și menținerea dialogului politic transparent şi constructiv. Șefa diplomației suedeze a precizat că țara sa este un partener important al Republicii Moldova, referindu-se inclusiv la cele 16 proiecte finanțate de Guvernul Suediei.

Oficialii europeni au declarat că Summitul de la Riga, care se va desfășura în perioada 21-22 mai 2015, va consolida sprijinul acordat țărilor interesate în aprofundarea relațiilor cu Uniunea Europeană. Miniștrii Afacerilor Externe ai Lituaniei și Suediei efectuează o vizită comună în Republica Moldova, în perioada 4-5 mai.

_d_10190 _d_10174 _d_10176 _d_10182_0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doina Secrieru

Share