Legea neutralității permanente a Republicii Moldova – propusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

Legea neutralității permanente a Republicii Moldova – propusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

Deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au susținut un briefing de presă, în cadrul căruia au anunțat despre elaborarea și înregistrarea unei inițiative legislative, și anume – Legea neutralității permanente a Republicii Moldova, transmite OFICIAL.

Deputatul, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vlad Batrîncea susține că, acest proiect, care vine să consolideze principiul constituțional al neutralității permanente, nu este unul politic, ideologic, și nu vine în contextul conflictului din Ucraina.

„Inițiativa este de mult timp discutată în Parlament și vine să asigure un set de mecanisme clare și funcționale în vederea îndeplinirii neutralității statului. Totodată, proiectul de lege oferă un răspuns la întrebarea – care sunt relațiile internaționale a Republicii Moldova în condițiile neutralității permanente.

La elaborarea proiectului ne-am bazat pe principiile și practicile internaționale, raționamentele geopolitice, potențialul economic și militar, precum și mijloacele politice externe disponibile Republicii Moldova”, a declarat Vlad Batrîncea.

Tot în cadrul briefingului, deputatul Constantin Starîș s-a adresat către colegii din Parlament.

 „Abia acum înțelegem cât de importantă este neutralitatea pentru securitatea țării și a populației. Ne adresăm către deputați și către partidul de guvernare ca să începem colaborarea pe marginea proiectului. Trebuie să demonstrăm că există garanția de a nu atrage Republica Moldova în conflicte armate”, a declarat parlamentarul.

Doina Buruiană 

Share