Cunoscut analist politic despre măsura în care poate influența UE jocul politic din Republica Moldova

Cunoscut analist politic despre măsura în care poate influența UE jocul politic din Republica Moldova

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a fost întrebat: În ce măsură poate influenţa UE jocul politic din Republica Moldova?

„În mare măsură și deja influențează. Cele 27 de milioane euro pentru reforme în justiție nu au mai venit. Cred că același lucru se va întâmpla și cu celelalte 100 mil. euro asistență macrofinanciară, care au puține șanse să ajungă în Moldova în acest an. Rezoluția discutată ieri în Parlamentul european demonstrează că s-a făcut un salt enorm în ceea ce înseamnă înțelegerea corectă a realităților din RM. În rezoluție se constată toate derapajele anti-democratice de care știm cu toții și se cere ca asistența macrofinanciară să fie suspendată”, a declarat el.

În opinia sa, „problema majoră este că europenii încă nu au un plan de ieșire din această situație”. „Neavând soluții operaționale, preferă conservarea situației de la noi de dragul unei stabilități imaginare. Doar că problemele nerezolvate creează alte probleme, mult mai complicate pe viitor. Salvarea permanentă a unui vector inexistent (mai exact egal cu zero) va transforma RM într-o spălătorie regională, o zonă gri și o problemă irezolvabilă pentru UE”, a declarat analistul.

Share