La Parlament s-a desfășurat o nouă rundă de audieri despre implementarea recomandărilor Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile

La Parlament s-a desfășurat o nouă rundă de audieri despre implementarea recomandărilor Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile

Comisia mediu și dezvoltare regională a desfășurat, astăzi, cea de-a doua rundă de audieri publice privind implementarea recomandărilor conținute în raportul Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului. La ședință au participat deputați, reprezentanți ai Ministerului Mediului, Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Serviciului Fiscal de Stat, Agenției de Mediu, Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Agenției Relații Funciare și Cadastru, Agenției Naționale Transport Auto, Congresului Autorităților Locale din Moldova.

În cadrul audierilor au fost examinate informațiile din rapoartele de progres referitoare la realizarea recomandărilor elaborate de Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului. Entitățile vizate au prezentat și planurile de acțiuni menite să asigure o bună funcționare a cadrului instituțional, normativ și regulator aferent domeniului exploatării miniere. De asemenea, au fost abordate aspecte ce țin de taxele și impozitele care se percep la exploatarea zăcămintelor de substanțe minerale utile, evaluarea volumelor extrase, propunerile de modificare a Codului subsolului, armonizarea legislației din domeniu etc.

Președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Valeriu Muduc, a menționat despre necesitatea asigurării unei colaborări mai eficiente între entitățile responsabile de domeniul exploatării miniere. Totodată, președintele Comisiei a reiterat faptul că recomandările din raportul Comisiei de anchetă trebuie realizate în termeni optimi.

Participanții au convenit asupra continuării discuțiilor la subiect, propunerile și problemele identificate urmând a fi examinate în cadrul unei noi runde de audieri publice.

Share