La Parlament au fost prezentate 12 istorii de succes ale refugiaților ucraineni trăite în țara noastră

La Parlament au fost prezentate 12 istorii de succes ale refugiaților ucraineni trăite în țara noastră

12 istorii de succes ale refugiaților ucraineni, care și-au găsit în Republica Moldova sprijinul necesar pentru a lua viața de la capăt, au fost prezentate la Parlament. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Refugiatului și a inclus un proiect video-fotografic cu genericul „12 noi începuturi”.

Eroii acestui proiect sunt refugiați din Ucraina – antreprenori, voluntari, studenți, medici, antrenori, persoane cu dizabilități, mame și copii. Confruntându-se cu o situație complicată, creată de război, protagoniștii au relatat despre decizia de a fugi din calea ororilor de război, dar și despre experiența frumoasă trăită în țara noastră. Deși au avut de înfruntat încercările vieții, aceste persoane au reușit să se angajeze în Moldova, în calitate de medici, antrenori, au deschis afaceri, s-au înscris la studii, fac voluntariat.

La eveniment au fost prezenți Președintele Parlamentului, Igor Grosu, președinta Clubului Internațional al Femeilor din Moldova, Olesia Shevchenko, reprezentantul Înaltului Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Andrew Painter, șeful Misiunii Intersos Moldova, Marco Buono, deputați și funcționari din cadrul Secretariatului Parlamentului.

În discursul său, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a remarcat curajul ucrainenilor de a depăși grozăviile războiului și de a-și reface viața în Republica Moldova. Șeful legislativului a menționat și despre efortul autorităților de susținere a refugiaților. „Mă bucur să văd realizați oameni din domeniul afacerilor și mediului, medici, oameni de artă, sportivi. Stimați prieteni ucraineni, contribuția voastră este esențială, voi sunteți un exemplu pentru noi, pentru copiii noștri și pentru generațiile viitoare. Ucraina va învinge!”, a afirmat Igor Grosu.

Share