
La Parlament a avut loc o masă rotundă privind asigurarea unor facilități pentru persoanele cu nevoi speciale
Membrii Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, în comun cu Asociația obștească ”Copiii ploii”, au organizat, astăzi, la Parlament, o masă rotundă privind asigurarea unor facilități pentru persoanele cu nevoi speciale.
La eveniment au participat deputații, membrii Comisiei parlamentare protecției socială, sănătate și familie, Ana Oglinda, Liliana Grosu, Maria Pancu, membra Comisiei economie, buget și finanțe, Marina Morozova, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului Național de Securitate Publică, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Agenției Servicii Publice.
În cadrul discuțiilor prilejuite de masa rotundă a fost prezentat conceptul unui mecanism care vizează asigurarea unor facilități pentru persoanele cu nevoi speciale, copii și maturi diagnosticați cu boli rare și autism, prin patentarea unui simbol distinctiv cu logo-ul ”Sunt aici”.
Purtarea simbolului le-ar oferi posibilitatea acestor persoane de a beneficia de anumite servicii preferențiale, cum ar fi deservirea fără rând la magazine, aeroport, vamă, în cadrul instituțiilor care oferă servicii bancare, de documentare, utilizarea benzii pentru transportul public, etc.
În cadrul discuțiilor, Secretarul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Maria Pancu, a susținut inițiativa organizării dezbaterilor la acest subiect și a menționat că este foarte important ca societatea să fie informată, dar și pregătită pentru a reacționa la problemele cu care se confruntă persoanele cu nevoi speciale.
Marina Morozova, membra Comisiei economie, buget și finanțe, a menționat că este important să identificăm care sunt modalitățile prin care persoanele cu nevoie speciale ar putea să se integreze mai ușor în societate și să beneficieze de suport.
”Vom susține orice propunere care vine să îmbunătățească calitatea vieții acestor persoane” a declarat în intervenția sa, Ana Oglinda, membra Comisiei parlamentare de profil.
Liliana Grosu, membra Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a subliniat importanța educării atitudinii tolerante față de persoanele cu nevoi speciale și a menționat că ideea privind purtarea unui semn distinctiv, care să spună oamenilor din jur că persoana are o dificultate și trebuie tratată cu mai multă atenție, este o metodă de educație a societății.
Asociația obștească ”Copiii ploii” a fost creată de un grup de părinți a căror copii au fost diagnosticați cu boli rare. În prezent, asociația are peste 60 de beneficiari din toată țara.