La Chișinău se discută cum poate fi combătută sărăcia energetică în Republica Moldova

La Chișinău se discută cum poate fi combătută sărăcia energetică în Republica Moldova

Republica Moldova găzduiește conferința internațională „Combaterea sărăciei energetice în Europa: provocări, lecții învățate și căi de urmat”, care se desfășoară în perioada 29 – 30 iunie. În cadrul dialogului de nivel înalt, invitații discutămodul în care țara noastră a reușit să treacă peste criza energetică din ultimii ani, asigurând compensații în factură pentru consumatorii casnici și agenții economici, fiind prezentat ca o istorie de succes. 

Evenimentul este organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, și reunește reprezentanți de nivel înalt din țările UE, organizații internaționale, experți naționali și internaționali, cu competențe în domeniu.

În cuvântul său de deschidere, prim-ministrul Dorin Recean a exprimat apreciere partenerilor externi pentru contribuția oferită țării noastre în momentele complicate, subliniind necesitatea impulsionării dezvoltării economice, sporirii eficienței energetice și îmbunătățirii nivelului de trai al cetățenilor.

„Ne dorim să sporim eficiența energetică, să îmbunătățim mecanismul de compensare a facturilor, să-l facem cât mai echitabil, astfel încât să ne asigurăm că cele mai mari compensații le primesc familiile care au nevoie de cel mai mult sprijin. Privind în viitor, ne preocupăm să îmbunătățim viața cetățenilor, să valorificăm experiența noastră, dar și a organizațiilor internaționale. Guvernul se concentrează pe dezvoltare economică ca să ofere noi modalități de sprijin pentru cetățeni. Cea mai bună formă de protecție socială este asigurarea cu un loc de muncă bine plătit”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, Ivana Živković, directoarea Biroului regional PNUD pentru Europa și Comunitatea Statelor Independente a menționat că „evaluarea recentă a impactului Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, efectuată de Guvern și PNUD, relevă un efect semnificativ al compensațiilor asupra reducerii sărăciei energetice și monetare, dar și rezultate promițătoare în ceea ce privește impactul compensațiilor asupra consumului de energie, care nu a crescut”.

Conform unui studiu realizat de PNUD, peste 60% dintre familiile din țara noastră sunt afectate de sărăcia energetică. Compensațiile pentru energie acordate anul trecut au redus cu 43% nivelul sărăciei energetice și au avut un efect major în cazul celor mai vulnerabile familii – 83% din impactul facturilor la gazele naturale a fost compensat.

Printre vorbitorii la conferință s-au numărat: ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, ministrul muncii și solidarității sociale din România, Marius Budăi, directoarea Biroului regional PNUD pentru Europa și Comunitatea Statelor Independente, Ivana Živković, ministrul muncii și afacerilor sociale din Cehia, Marian Jurečka, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katerina Fried.

Conferința „Combaterea sărăciei energetice în Europa: provocări, lecții învățate și căi de urmat. Exemplul Moldovei” poate fi urmărită  aici.

Share