La Budapesta, Președintele Parlamentului a discutat despre parcursul european al țării noastre cu omologi din diferite țări

La Budapesta, Președintele Parlamentului a discutat despre parcursul european al țării noastre cu omologi din diferite țări

În contextul Conferinței Președinților Parlamentelor din UE la Budapesta, șeful legislativului, Igor Grosu, a avut o serie de întrevederi cu omologii săi din diferite țări, precum Italia, Danemarca, Suedia, Slovacia, Muntenegru etc. Discuțiile s-au axat pe cooperarea bilaterală dintre țări și progresele înregistrate de Republica Moldova în parcursul european.

În cadrul întrevederilor, Președintele Parlamentului a vorbit despre provocările cu care se confruntă zilnic țara noastră, dar și prioritățile în procesul de negociere cu Uniunea Europeană. „Știm că grupările criminale vor încerca, din nou, să influențeze alegerile și să ne abată de la calea noastră europeană. Tocmai de aceea, este esențial să investim în instituții puternice, într-o justiție independentă, într-o economie solidă și în securitatea energetică”, a punctat Igor Grosu.

La fel, s-a discutat despre oportunitățile de cooperare cu țările partenere, inclusiv în contextul preluării experienței statelor membre UE, care este valoroasă pentru Republica Moldova. „Chiar dacă drumul e dificil, suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în putință pentru a garanta pacea și siguranța, stabilitatea și unitatea națională, dezvoltarea economică și bunăstarea tuturor cetățenilor. Sprijinul și experiența statelor membre sunt extrem de valoroase pentru noi. Mizam în continuare pe o cooperare strânsă în toate domeniile”, a accentuat Președintele Parlamentului.

La Budapesta, șeful legislativului, Igor Grosu, a mai discutat cu președintele Camerei Deputaților din Parlamentul Republicii Italiene, Lorenzo Fontana. Oficialul italian a menționat că Acordul social dintre Republica Moldova și Republica Italiană urmează să fie votat în scurt timp de membrii Camerei Deputaților. Documentul va oferi moldovenilor stabiliți în Italia protecție socială esențială, printre care pensii pentru limita de vârstă, pensii de dizabilitate etc. „Este un pas mare înainte, care nu doar că întărește prietenia sinceră dintre țările noastre, dar recunoaște și contribuția enormă a diasporei noastre”, a menționat Președintele Parlamentului.

Conferința Președinților Parlamentelor din UE s-a desfășurat în perioada 11 – 12 mai și a fost găzduită de Parlamentul Ungariei.

Share