La Bruxelles va avea loc reuniunea la nivel înalt pe domeniul energetic UE – RM

La Bruxelles va avea loc reuniunea la nivel înalt pe domeniul energetic UE – RM

Reformarea sistemului energetic din Republica Moldova din ultimul an și jumătate și intensificarea dialogului cu Uniunea Europeană pe domeniul energetic au fost principalele puncte de reper ale discuției on line pe care a avut-o astăzi ministrul Energiei, Victor Parlicov cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, informează OFICIAL.

Ministrul a agreat împreună ca în luna mai să aibă loc, la Bruxelles, reuniunea la nivel înalt pe domeniul energetic Uniunea Europeană – Republica Moldova.

„I-am mulțumit eurocomisarului pentru sprijinul și deschiderea comunității europene de ajuta Guvernul de la Chișinău pe toate palierele energetice, fapt care a făcut posibil ca cetățenii să poate primi compensații, iar întreprinderile din domeniu și întreg sectorul să treacă printr-o transformare fără precedent, ca viteză și intensitate”, spune Parlicov.

Situația din domeniul energetic este mult mai stabilă decât în urmă cu jumătate de an. Ministerul se pregătește pentru următorul sezon rece.

„Lucrăm în cooperare cu colegii ucraineni și din alte țări. Sunt mândru să spun că astăzi Republica Moldova nu doar cere ajutor, dar a devenit parte din platforma de securitate energetică europeană. Experiența acumulată în ultimele luni de Energocom poate fi utilă și altor companii din regiune, Energocom este prima companie care a utilizat coridorul nord-sud, denumit și „coridorul vertical”, Grecia-Bulgaria-România-Moldova-Ucraina”, spune ministrul.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, s-a interesat de etapele de transpunere a acquis-ului comunitar, menționând că unul din dosarele pe care sunt așteptate rezultate este separarea operatorului sistemului de transport de gaze Moldovagaz. UE este gata să ajute în continuare Republica Moldova în reformarea sectorului energetic.

„Un alt subiect pe care am insistat este reformarea Agenției de Eficiență Energetică și crearea Fondului rezidențial de eficiență energetică, cu contribuții atât publice, cât și din partea donatorilor străini. În acest domeniu, cetățenii pot resimți reducerea facturilor, prin eficientizarea consumului de energie”, a mai spus Victor Parlicov.

Share