La Bruxelles s-a discutat despre securitatea energetică a R. Moldova. Concluziile

La Bruxelles s-a discutat despre securitatea energetică a R. Moldova. Concluziile

Republica Moldova va continua să implementeze legislația europeană, să investească în liniile de interconectare energetică, pentru a se integra mai bine pe piața UE, să dezvolte și valorifice potențialul energiei verzi și să facă progrese în domeniile eficienței energetice, decarbonizării, iar asigurarea securității de aprovizionare rămâne în continuare în topul priorităților. Acestea sunt concluziile celei de-a patra reuniuni la nivel înalt pe domeniul energetic Uniunea Europeană – Republica Moldova care s-a întrunit astăzi la Bruxelles.

Comisia Europeană va ajuta Moldova să facă achiziții de gaze naturale pentru iarna viitoare prin intermediul Platformei comune a UE. Cu ajutorul comunității europene, Guvernul de la Chișinău va dezvolta Fondul Vulnerabilității Energetice pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili consumatori să plătească serviciile în sezonul de încălzire 2023-2024, sunt alte angajamente asumate de părți.

Planul de acțiuni de pregătire pentru iarna viitoare a fost, de asemenea, pe agenda discuțiilor la Bruxelles. În special s-a atras atenția asupra dezvoltării capacităților locale de producere a energiei electrice și termice. În acest context, am menționat construcția a două noi centrale de cogenerare, proiecte de investiții ce ar urma să demareze la Chișinău cu suportul partenerilor internaționali.

În plus, s-a făcut schimb de informații pe avansarea proiectelor de infrastructură de interconectare electrică cu România – liniile de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava. Semnarea recentă la Chișinău a Mecanismului pentru Conectarea Europei, propus de Comisie pentru finanțarea infrastructurii de energetice, digitale și de transport, va permite Republicii Moldova să propună proiecte de finanțare în acest domeniu-cheie.

De asemenea, Republica Moldova își asumă să avanseze în preluarea și transpunerea Pachetului Energie curată pentru toți europenii, reducând volumul emisiilor cu efect de seră. La acest capitol am spus că una din prioritățile noastre e reformarea Agenției de Eficiență Energetică, fortificarea acestei instituții, prin numărul de angajați și de instrumente de finanțare oferite, precum și la nivel de guvernanță. Agenția ar urma să lanseze și să extindă programe de vouchere pentru schimbarea electrocasnicelor și Casa verde în cazul popularizării utilizării energiei regenerabile.

Share