Jurnalist despre posibila federalizare ca Ucrainei şi posibile asigurări date de ambasadorul SUA oficialilor moldoveni

Jurnalist despre posibila federalizare ca Ucrainei şi posibile asigurări date de ambasadorul SUA oficialilor moldoveni

Dacă, în viitorul apropiat, prin diferite sancțiuni, Statele Unite vor torpila construcția Nord Stream 2, înseamnă că la Helsinki/2018 s-a decis federalizarea, de facto, a statului ucrainean. Este prețul venirii gazului lichefiat american pe continentul european. Despre aceasta scrie, într-o postare pe blogul personal, jurnalistul Victor Nichituş.    

El susţine că, după întrevederea de la Helsinki a preşedinţilor Rusiei şi SUA „s-a înțeles că, există acordul ca Trump să vândă gaze lichefiate americane în Europa și că există posibilitatea amânării construcției finale a conductei North Stream 2.”

„Pentru asta va fi mărită capacitatea conductelor Gazprom care trec prin Ucraina iar o curte de arbitraj va legitima disensiunile dintre Kiev și Moscova la tema dată. În schimb, ucrainenii vor trebui să facă un efort de „bună credință” pentru implementarea acordului de la Minsk. Statele Unite vor putea convinge Kievul oficial în acest sens. Acordul de la Minsk, din 2015, prevede descentralizarea sistemului politic ucrainean și oferirea de privilegii de autonomie regiunilor Donețk și Lugansk”, afirmă jurnalistul.

El crede că, „probabil, de asta s-a întâlnit ambasadorul american cu oficialii moldoveni – să dea asigurări că autonomia Donețk-ului și Lugansk-lui diferă de cea a Tiraspolului, că Moldova se află sub umbrela de securitate americană și că Rusia nu are frontieră comună cu regiunea transnistreană”.

Mihaela Rotari

Share