Jurnalist: Anularea alegerilor locale a provocat un cutremur național de mare magnitudine

Jurnalist: Anularea alegerilor locale a provocat un cutremur național de mare magnitudine

Jurnalistul Valeriu Saharneanu, în cadrul unei postări pe blogul său, a vorbit despre deciziile instanțelor judecătorești cu privire la alegerile din municipiul Chișinău, dar și despre discuțiile de astăzi de la Strasbourg cu privire la problema Republicii Moldova, informează Oficial.

„La Strasbourg, Consiliul Europei va discuta problema Republicii Moldova. Discuțiile în forul european, dar mai ales concluziile care se vor sintetiza acolo, au în afara gradațiilor care se vor face vizavi de profilul democratic de moment al statului guvernat de Partidul Democrat, un important filon material. De faptul cât de sus ori cât de jos pe scara evaluărilor vor fi situate în cadrul discuțiilor aceste gradații, va depinde soarta ajutorului de 100 milioane de euro rezervat, condiționat, de Uniunea Europeană statului Republica Moldova. Știut lucru: alocarea primei tranșe este deocamdată blocată. Uniunea Europeană acuză guvernarea moldoveană de neîndeplinirea condițiilor, iar anularea alegerilor, văzută mai gravă ca Furtul Miliardului, poartă în Occident stigmatul unei tentative de anulare a democrației în Republica Moldova. Stigmatul cade în totalitate pe conducerea politică a statului exercitată de Partidul Democrat, cel care este bănuit că a comandat anularea”, a precizat el.

Prin urmare, el s-a referit la alegerile locale din Chișinău. „Anularea alegerilor locale a provocat un cutremur național de mare magnitudine, înregistrat ca periculos și în marile capitale ale lumii. Cel mai important lucru care trebuie menționat pe urmele fierbinți ale alegerilor anulate, este că puterea politică a fost nevoită să se supună unui test de legitimitate, primul și cel mai serios după alegerile trucate din 2014. Împins de circumstanțe, Partidul Democrat s-a pomenit conectat la un poligraf, sau altfel zis, la un detector de minciuni. Pe post de detector au fost însăși alegerile locale anticipate, peste care Partidul Democrat nu a putut trece fără să încerce legitimarea omului său montat scandalos în scaunul Primăriei. Alegerile, dacă ele nu sunt trucate în măsura cuvenită, pot scoate rezultate mult mai precise dintr-un organism social, decât cele ale poligrafului propriu-zis, dintr-un individ. Pentru că rezultatele poligrafului se compun din reacții la emoții provocate, pe când alegerile se bazează pe opțiuni directe exprimate prin votul personal al cetățeanului și este strict documentat”, a declarat Saharneanu.

În același timp, el a comunicat despre și alte detalii în acest sens. „Invalidarea este Cazul este ieșit din comun. El a uimit și indignat lumea de acasă; a uimit și stupefiat lumea din afară. Este dovada că Partidul Democrat s-a speriat nu glumă. A descoperit că există domenii care nu se pretează controlului de partid în nici un fel. Aspirațiile, opțiunile cetățenilor fac parte dintre-aceste ciudățenii omenești. Oribil! De aici poate începe totul, chiar începutul unui sfârșit. În panică, Partidul Democrat a recurs la o situație de forță majoră, sfidând reacțiile, atitudinile și asumându-și repercusiunile. A făcut-o din mers, pe neașteptate, în timp ce victorioșii tocmai destupau a zecea șampanie, felicitările continuau să curgă gârlă, iar primarul ales se bucura pe la televiziuni că biroul unde se va instala după procedura formală de validare avea deja pe ușă prinsă tăblița cu numele lui”, menționează el.

Saharneanu, a mai vorbit și despre rolul celor 3 instanțe judecătorești. „Toată lumea este de acord că anularea alegerilor din 3 iunie este un caz forțat. Un caz ieșit din comun. Puțini sunt însă de acord cu ipoteza că sentința de invalidare susținută de toate cele trei instanțe judecătorești este o tocmeală „de capul lor” a judecătorilor. Deși, „amenințările” opoziției de reformare radicală a sistemului, considerat, nu fără motive, că este arma principală (bâta) cu ajutorul căreia Partidul Democrat a monopolizat puterea în stat, ocolind alegerile, ar fi putut avea o asemenea „inițiativă”. Tentația de răzbunare a sistemului judecătoresc corupt este mare. Este și explicabilă dacă o luăm ca pe o manifestare a instinctului de supraviețuire a fiarei rănite. Răzbunarea, deci, nu este exclusă, dar neapărat cu voie de la Partid. Greu, imposibil de crezut că tocmeala nu a fost „coordonată” cap-coadă. „Imposibilitatea” vine din realitatea crudă a statului capturat al Republicii Moldova”.

Mihaela Rotari 

Share