Jurist: Până pe 28 aprilie, membri judecători în CSM practic nu vor fi
Juristul Vladislav Gribincea afirmă că la Adunarea Generală a Judecătorilor, care a avut loc vineri, 17 martie 2023, a văzut doar judecători supărați și fără respect față de proprii colegi, informează OFICIAL.
Gribincea s-a referit și la judecătorii care au condus această Adunare, judecători care nu au trecut de Comisia pre-vetting.
„Judecătorii au venit la Adunarea Generală a Judecătorilor. După 4 ani (deși ar fi trebuit anual). Până acum nu s-au adunat tot din vina lor, deoarece Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), organul de autoadministrare a judecătorilor, nu i-a convocat.
La adunare au participat 3/4 din toți judecătorii din țară, care trebuiau să aleagă reprezentanții judecătorilor în CSM. Judecătorii au amânat pentru 6 săptămâni această decizie, chiar dacă sistemul judecătoresc are urgent nevoie de un CSM funcțional, iar de CSM-ul actual judecătorii sunt foarte nemulțumiți. Între timp, majoritatea membrilor CSM și-a dat demisia și în CSM a rămas un singur judecător.
Jumătate din judecători au votat prin vot deschis ca Adunarea Generală să fie condusă de un judecător care a eșuat testul integrității efectuat de Comisia Prevetting și care nici măcar nu a încercat să justifice de unde are mașini scumpe, pe care nu are cum să și le procure din salariul de judecător (soția lui nu lucrează). Sunt sigur că puțin îl respectă, având în vedere personalitatea lui. Doar 90 din cei 330 de judecători au susținut ca adunarea să fie condusă de un judecător asupra corectitudinii căreia nu poate plana niciun dubiu si care anterior a fost desemnat chiar de CSM cel mai bun judecător din țară. Secretar al adunării a fost ales un alt judecător care nu a promovat prevettingul. De numărarea voturilor s-a ocupat un alt judecător care nu a promovat prevettingul si o susținătoare de-a ei. Era clar pentru oricine că o asemenea garnitură, care nu avea cum rămâne imparțială, nu putea contribui nici la discuții constructive între colegi, nici să adauge respect profesiei.
Motivul invocat pentru amânarea alegerilor a fost că mai multe contestații împotriva deciziilor cu privire la prevetting nu au fost examinate. Paradoxul este că neexaminarea se datorează tot judecătorilor, celor de la CSJ. Conform legii, examinarea contestațiilor trebuia finalizată cu 3 săptămâni în urmă. Însă nu a fost să fie. Majoritatea judecătorilor care au eșuat prevettingul și care nu au fost admiși să candideze pentru CSM au tergiversat procedurile (prin tertipuri care nu le pot face față), iar judecătorii CSJ au amânat cu lejeritate procesele. Recent, toți cei 4 judecători care trebuiau să examineze contestațiile și-au dat demisia și acum nu prea are cine examina contestațiile”, spune Gribincea.
Juristul spune că în discursul judecătorilor a văzut doar supărare.
„Fără bunătate judecătorul nu e foarte diferit de un despot. Fără discreție nu are cum veni înrederea și respectul. Aproape că nu am vazut respect, empatie sau înțelepciune in comportamnetul de ieri al judecătorilor, iar votul din sală parea să fie pe aceeași undă.
În discursurile judecătorilor am citit în primul rând supărare. Am mai vazut ură, populism, lipsă de respect reciproc și de discreție, și foarte puțină bunătate, curaj, tendință spre respectarea legii (care nu permitea amânarea alegerilor) și înțelepciune. Dacă așa sunt toți judecătorii moldoveni, suntem sortiți eșecului.
Am auzit declarații de sabotare, că nimeni nu respectă drepturile judecătorilor și își bate joc de ei”, mai spune Gribincea.
Vladislav Gribincea punctează că dacă judecătorii și-ar fi îndeplinit munca conform legii, nu s-ar fi ajuns la pre-vetting.
„Domnilor judecători, dacă dumneavoastră nu admiteați condamnări abuzive, invalidări de alegeri subte din deget, laundromatul sau furtul bancar (și aici e implicată justiția), dacă aveați un sistem transparent, dacă vă luptați eficient singuri cu corupția din justiție, dacă aveați verticalitate, nu se ajungea nici la vetting și nici la capturarea justiției de către Plahotniuc. Dar despre asta la adunare a vorbit un singur judecător, și discursul lui a plăcut la puțini judecători.
Vettingul nu are cum să placă, că e un proces destul de neplăcut, în care înreaga avere și viața privată este analizată minuțios. Însă acest lucru nu te face imun la consecințele acestuia.
Nu cred că poate exista o justificare mai bună pentru vetting decât ce au făcut judecătorii ieri. E o confirmare a faptului că judecătorii nu recunosc că sistemul e putred, iar cei circa 100 de judecători care sunt gata să lupte pentru a imbunătăți sistemul din interior nu pot schimba mare lucru”.
Juristul spune că după acest eveniment, s-ar putea ca toți judecătorii să treacă prin Comisia pre-vetting.
„Politicienii deja au declarat că vor recurge la reforme și mai dure, pentru a redresa situația din justiție. Dacă recent Guvernul a făcut o concesie, reducând în jumătate numărul judecătorilor și procurorilor vor trece vettingul, acum se poate reveni la scenariul inițial, când prin vetting vor trece toți.
Pe de altă parte, din CSM fac parte 6 judecători aleși de judecători și 6 membri numiți de Parlament. Din cate se pare, peste 2-3 săptămâni, Parlamentul va numi membrii în CSM. În consecință, majoritatea CSM o va constitui nejudecătorii. Iar acest CSM va trebui să aleagă președintele CSM pentru următorii cățiva ani, să anunțe și să desfășoare concursul pentru Curtea Supremă de Justiție, să iar alte decizii importante pentru judecători. Până pe 28 aprilie, membri judecători în CSM practic nu vor fi. Nu cred că pentru asta au votat judecătorii ieri, când au amânat alegerile. Dar consecința dată era evidentă. Domnilor judecători, dacă nu ați înțeles acest lucru având în vedere emoțiile din jur, intrebați-vă de cine și de ce v-a manipulat.
Evident că politicienii greșesc. Toți greșim. Întotdeauna sunt mai multe soluții. Dacă judecătorii faceau uz de înțelepciune și discreție ieri, nu se ajungea la asta. În ultima instanță, nu cunoștințele sau abilitățile contează, ci alegerile pe care la facem. Noi toți luam decizii, și vom trăi cu ele toată viața”, spune Vladislav Gribincea.