Josep Borrell: Vedem încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică… UE este gata să susțină Moldova

Josep Borrell: Vedem încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică… UE este gata să susțină Moldova

„Vedem încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică. Gazele reprezintă o marfă ce poate fi cumpărată, vândută, dar nu poate fi folosită ca armă geopolitică”. Declarația aparține Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Vicepreședintele Josep Borrell, informează OFICIAL.

În cadrul unor declarații de presă alături de Premierul moldovean, Înaltul Reprezentant al UE a mai spus că, în semn de sprijin politic, ieri, au avut loc consultări de nivel înalt în materie de securitate energetică între Prim-ministrul Gavrilița și Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson, apoi urmată de o reuniune de înalți funcționari, convocată de Serviciul de Acțiune Externă privind situația și sprijinul imediat și pe termen mediu din partea Uniunii Europene pentru Moldova.

„UE este gata să susțină Moldova pentru a ieși din criză și ca un prim-pas al sprijinului nostru este anunțul făcut de președintele Comisiei de Sprijin Bugetar anunțat ieri. Acest sprijin va permite autorităților din Moldova să pună pe picioare o schemă de sprijin pentru persoanele cele mai vulnerabile care sunt afectate de această criză”, a mai declarat Josep Borrell.

A doua problemă care a fost discutată sunt reformele. Vicepreședintele Josep Borrell a spus că a evaluat progresele generale înregistrate în această privință.

„Calitatea este mai importantă decât viteza și recomandăm să căutați expertiza de la partenerii locali și internaționali recunoscuți pentru a reconstrui încrederea în sistemul de justiție”, a precizat el.

La rândul ei, Natalia Gavrilița a susținut că a informat partenerii europeni despre viziunea de reformare a țării, în special în sectorul justiției și anticorupție.

Totodată, a avut discuții și despre prioritățile Moldovei în domeniul economic și cooperării sectoriale. „Cea mai mare provocare pentru noi, în acest moment, este creșterea prețurilor la gaze naturale și asigurarea livrării gazelor în Moldova, mai ales în sezonul rece. Am primit vești foarte bune pentru țara noastră, UE ne-a oferit un ajutor nerambursabil de 60 de milioane de euro pentru a ne ajuta în depășirea crizei energetice. Este vorba de o sumă adițională la planul de recuperare economie și acești bani vor fi folosiți pentru a compensa cetățenilor creșterea prețurilor la gaze și pentru a-i ajuta”, a conchis Gavrilița.

La final, șefa Guvernului moldovean l-a invitat pe Înaltul Reprezentant Josep Borrell să viziteze Republica Moldova cât mai curând posibil, alături de Comisarul Varhelyi și alți comisari europeni, pentru a continua și la Chișinău discuțiile pe agenda comună.

Mihaela Conovali

Share