Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate – invitat la Chișinău

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate – invitat la Chișinău

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, astăzi a avut o întrevedere cu Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vicepreședinte al Comisiei Europene. Șeful statului moldovean spune că au discutat despre redeschiderea dialogului politic și inițierea unei cooperări strânse cu partenerii europeni, informează OFICIAL.

La fel, alte subiecte ale discuțiilor au fost: asigurarea accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetățenii Republicii Moldova, mai ales pentru cei din grupurile de risc, precum și despre modul de avansare a Republicii Moldova cât mai eficient pe agenda europeană.

De asemenea, Sandu declară că a abordat în discuție modalități de cooperare mai activă pe agenda securității naționale și regionale.

„Am subliniat faptul că pentru Republica Moldova cea mai mare amenințare la adresa statului și a interesului național este corupția, reforma justiției fiind singura cale pentru a putea asigura bunăstarea și securitatea cetățenilor pe termen lung. Domnul Josep Borrell ne-a asigurat de tot sprijinul său pentru Republica Moldova și pentru cetățenii noștri”, declară Sandu, pe Facebook.

La rândul său, Josep Borrell a reafirmat angajamentul UE de a consolida asocierea politică și integrarea economică cu Republica Moldova, lucrând într-un parteneriat strâns, bazat pe ambițiosul Acord de Asociere.

Totodată, potrivit unui comunicat al Delegației UE în RM, Josep Borrell a salutat concentrarea puternică a președintelui și mandatului său pe reforme, consolidarea statului de drept și combaterea corupției, și a asigurat-o de sprijinul deplin al UE în acest demers, care este esențial pentru a aduce beneficii tangibile vieții cetățenilor Republicii Moldova.

De menționat că, Președintele Republicii Moldova, în cadrul întrevederii, spune că i-a adresat lui Josep Borrell invitația de a efectua o vizită oficială la Chișinău.

Mihaela Conovali

Share