Johannes Hahn: Este absolut important ca noul Guvern să „facă curățenie, fără limitări sau preferințe”
Apreciez inițiativa dumneavoastră de a veni la Bruxelles pentru a discuta despre problemele țării. Republica Moldova are nevoie de un resetare, care ar fi un semn clar că politicienii de la Chișinău au înțelepciunea și determinarea să facă un pas în spate și să lase tânăra generație în față. Este timpul să vă rupeți de trecut și să se formeze o nouă echipă de elite. Declarația a fost făcută de Comisarul European pentru extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn la întrevederea cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, aflat într-o vizită oficială de două zile la Bruxelles.
Înaltul oficial european a mai spus că este absolut important ca noul Guvern de la Chișinău să-și asume accelerarea reformelor și să „facă curățenie, fără limitări sau preferințe”. Totodată, Johannes Hahn a declarat că noul Guvern trebuie să fie parte a procesului de resetare, astfel încât să contribuie și la viitoarele alegeri ale președintelui țării, care vor avea loc în martie anul viitor.
Comisarul European pentru extindere și politică de vecinătate a reiterat susținerea UE pentru Republica Moldova, precizând că rezultatele pe care le așteaptă Uniunea Europeană de la Republica Moldova sunt importante, în primul rând, pentru cetățenii țării noastre.
La rândul său, Andrian Candu a dat asigurări că Republica Moldova rămâne ferm angajată pe calea reformelor și integrării europene. „Republica Moldova nu-și dorește să fie o țară generatoare de insecuritate în regiune. Prin fapte concrete vom demonstra că țara noastră merită și este capabilă să-și recapete întâietatea în cadrul Parteneriatului Estic”, a declarat Președintele Parlamentului.
La Bruxelles Președintele Parlamentului a mai avut astăzi o întrevedere cu conducerea Delegației UE la Comitetul parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, europarlamentarii Andi Cristea și Michal Boni, în cadrul căreia au fost abordate chestiuni ce țin de deblocarea situației politice din Republica Moldova, implementarea reformelor și agendei europene a țării noastre.
Europarlamentarul polonez, Michal Boni a menționat că Uniunea Europeană este de partea Republicii Moldova și așteaptă rezultate de la Chișinău, pentru discuțiile cu Comisia Europeană, care se află în prezent în proces de revizuire a Politicii de Vecinătate.
Maria Roşca