Iurie Reniță va depune contestație la PG: Recenta decizie a PA a generat mai multe semne de întrebare

Iurie Reniță va depune contestație la PG: Recenta decizie a PA a generat mai multe semne de întrebare

Iurie Reniță, deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, a pregătit și va depune o contestație pe numele Procurorului General, după ce Procuratura Anticorupție a comunicat că s-a dispus neînceperea urmăririi penale în privința secvențelor prezentate pe 5 iunie 2020 de deputații Iurie Reniță și Lilian Carp cu privire la acțiunile pretins ilegale ale Președintelui Republicii Moldova, informează OFICIAL.

„Recenta decizie a Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii Generale de a clasa procesul penal împotriva lui Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, care apar în secvențe video, în presupuse acte de corupție și de trădare de patrie – a generat multe semne de întrebare. Așadar, am pregătit o contestație pe numele Procurorului General, având în vedere că e un subiect de maximă importantă pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și persoanele implicate în secvențe”, a spus Reniță, în cadrul unei conferințe de presă.

Deputatul a spus că, în contestație, solicită anularea refuzului privind pornirea urmăririi penale pe cazul sus-menționat și pornirea urmăririi penale pe faptul coruperii pasive.

Amintim că, la 24 iunie curent, Procuratura Anticorupție a emis o declarație prin care a comunicat că, în cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe. În cazul în care, eventual, pe viitor, Procuraturii îi vor fi prezentate anumite informații sau probe relevante ce ar afecta temeinicia soluției adoptate, hotărârea de neîncepere a urmăririi penale poate fi revăzută și, după caz, procesul penal poate fi reluat. „În context, reiterăm, cât de nepopulare ar fi deciziile Procuraturii, ele și în continuare vor fi bazate pe adevărul judiciar stabilit prin mijloace probatorii exhaustiv prevăzute de lege și nu pe presupuneri, vor fi întemeiate și motivate doar pe circumstanțe de fapt și de drept stabilite cu certitudine și apreciate obiectiv, și nepărtinitor” – spunea sursa atunci.

Astfel, ca urmare a analizei circumstanțelor faptice și aprecierii, în baza raționamentelor de ordin juridic, a probelor administrate, respectivul proces penal a fost clasat.

Cristina Gurez

Share