Iurie Leancă: Vinurile moldoveneşti de calitate intră pe pieţele internaţionale

Iurie Leancă: Vinurile moldoveneşti de calitate intră pe pieţele internaţionale

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la inaugurarea sărbătorii „Ziua Națională a Vinului”. Însoţit de membri ai Cabinetului de miniştri şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, Premierul a urmărit spectacolul tematic „Vinul Moldovei – o legendă vie”. 

Şeful Executivului a felicitat, în numele întregii echipe guvernamentale, oaspeţii veniţi la eveniment şi angajaţii din industria viti-vinicolă cu prilejul acestei sărbători. În discursul său, Premierul a menţionat că toate provocările din d au generat modernizarea ramurii şi accesul pe noi pieţe.

„Vinul este un exponent emblematic al integrării noastre economice cu Uniunea Europeană, fiind primul produs pentru care UE și-a deschis porțile necondiționat, de la începutul acestui an. A fost un an cu multiple provocări, dar acestea au fost provocări care ne-au mobilizat să modernizăm industria, să căutăm soluții, să asigurăm acces la cât mai diverse pieţe. În 2014, în raport cu perioada similară a anului trecut, au crescut exporturile vinului îmbuteliat cu 9 la sută, iar pe piaţa Uniunii Europene cu 20 la sută. Astfel, vinurile moldoveneşti de calitate intră pe pieţele internaţionale, iar pentru a învinge trebuie să fim cu toţii uniţi”, a subliniat Iurie Leancă.

Premierul a mulţumit tuturor celor care sunt angajaţi în producerea vinului  – de la plantarea viţei-de-vie, până la cei care au inspiraţia de a crea vinuri de legendă și, astfel, legenda unei țări. Şeful Cabinetului de miniştri a înmânat Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul viti-vinicol. În acest an, de acest premiu s-a învrednicit „Vinăria din Vale”.

Piaţa Marii Adunări Naţionale găzduieşte „Ziua Națională a Vinului” în perioada 4-5 octombrie. Sărbătoarea este organizată anual, în prima săptămână a lunii octombrie.

Mihaela Rotari

 

Share