Iurie Leancă reacționează la concluziile Consiliului UE: „O analiză realistă și o radiografie corectă”

Iurie Leancă reacționează la concluziile Consiliului UE: „O analiză realistă și o radiografie corectă”

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, în cadrul unui briefing de presă, s-a referit la concluziile adoptate de Consiliul Uniunii Europene, informează Oficial.

„Însăși faptul că Uniunea Europeană, prin acest Consiliu al său, a aprobat astăzi concluzii pe situația din Republica Moldova, noi îl apreciem drept un pas pozitiv, expresie a faptului că UE consideră relația sa cu Republica Moldova drept una foarte importantă. Astfel de concluzii nu sunt un caz excepțional, de regulă UE discută, analizează și elaborează astfel de concluzii pe situația din țări care reprezintă o importanță deosebită pentru UE. Aceste concluzii sunt cuprinzătoare, echilibrate, e o analiză realistă și o radiografie corectă a evoluțiilor din Republica Moldova. Concluziile sunt, totodată, adresate nu doar autorităților Republicii Moldova, sunt adresate și clasei politice, societății civile și per ansamblu cetățenilor RM. Concluziile conțin atât mesaje pe politici de principiu, cât și poziții punctuale pe diferite domenii-cheie”, a menționat el.

Leancă a comentat și declarația liderului PAS cu privire la „ignorarea semnalelor de alarmă din partea guvernării” și „distrugerea șanselor de prosperitate ale cetățenilor”. „Sentimentul meu este că Maia Sandu încă nu a apucat să citească concluziile și momentul în care dânsa va lua act de aceste concluzii în detaliu, le va compara cu cele din 2016, de fapt aceste concluzii contrazic totul prin ce s-a remarcat dânsa în activitatea sa politică anterioară. Tot ce mi-aș dori eu este ca oponenții noștri politici să asimileze limbajul care se conține în concluzii și în poziția generală a UE și să nu se sinchisească atunci când sunt cuvinte de laudă și să le repete și ei, iar pe domeniile unde sunt aceste elemente mai critice – să vină și cu sugestii, ci nu doar cu critici”, a conchis acesta.

Mihaela Conovali

Share