Iurie Leancă la Strasbourg: Republica Moldova a ieșit din crizele politice care au îngreunat apropierea de UE

Iurie Leancă la Strasbourg: Republica Moldova a ieșit din crizele politice care au îngreunat apropierea de UE

Stadiul implementării Acordului de Asociere, reforma administrației publice, serviciile financiare și situația curentă din sistemul bancar au fost subiectele discutate în prima zi a celei de-a V-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană care se desfășoară la Strasbourg, în perioada 25-26 octombrie curent.
În discuție, vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă a declarat: ”Republica Moldova a ieșit din crizele politice care au îngreunat apropierea de UE și depune eforturi în toate domeniile pentru a restabili încrederea partenerilor noștri. Este important să privim obiectiv realizările ce vin din partea Parlamentului, din partea Guvernului, dar totodată să stabilim reguli clare prin care instituțiile europene să pună o presiune productivă pe autoritățile de la Chișinău”.
În context, reprezentanții Uniunii Europene au reiterat importanța susținerii Republicii Moldova în vederea păstrării vectorului european. De asemenea, oficialii europeni au apreciat invitația vicepreședintelui Iurie Leancă de a efectua o vizită la Chișinău pentru a putea realiza o analiză obiectivă, fără a fi influențați de politicieni.
”Pentru că au fost multe realizări în ultimii ani  atât Republica Moldova,  cât și Uniunea Europeană solicită dublarea ambiţiilor şi perspective clare de aderare pentru a creşte impactul reformelor”, a subliniat  europarlamentarul Andi Cristea.
Deputatul Igor Vremea a prezentat, în cadrul evenimentului, reforma administrației publice. Despre comerț și chestiunile aferente comerțului a vorbit deputata Oxana Domenti. Parlamentarul George Mocanu a prezentat un raport vizavi de serviciile financiare și situația curentă din sistemul bancar, precum și s-a referit la pachetul de măsuri legislative adoptate, care prevăd securizarea sectorului financiar-bancar. Despre respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special libertatea mass-media a vorbit deputatul Serghei Sîrbu.
În seara zilei de ieri, a fost lansat grupul de prietenie Republica Moldova – UE din Parlamentul European cu scopul intensificarării dialogului existent și promovării  reformelor.
Delegația Legislativului este condusă de vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, copreședinte al Comitetului. Din aceasta fac parte deputatul Igor Vremea, vicepreședinte al Comitetului și deputații Serghei Sîrbu, Gheorghe Mocanu, Oxana Domenti – membri ai Comitetului.
 
Comitetul Parlamentar de Asociere RM-UE exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Asociere și reprezintă un forum de dezbateri și schimb de opinii într-un vast spectru de domenii, precum buna guvernare, justiție, protecția drepturilor omului, cooperarea economică și integrarea comercială, libertatea de exprimare etc. Comitetul este prezidat de către un reprezentant al Parlamentului Republicii Moldova și un reprezentant al Parlamentului European. În prezent, Copreședinți ai Comitetului sunt Iurie Leancă, din partea Parlamentului Republicii Moldova și Andi Cristea, din partea Parlamentului European.
Mihaela Rotari
Share