Iurie Dîrda – politicianul care oferă ajutor bisericilor

Iurie Dîrda – politicianul care oferă ajutor bisericilor

A devenit cunoscut în spaţiul public o dată cu implicarea sa activă în politică. Pînă atunci lumea îl cunoştea ca un om de afaceri de succes, dar şi ca pe o persoană care nu a ezitat nici o clipă să ajute la edificarea, repararea, modernizarea mai multor lăcaşe sfinte din R. Moldova. Este vorba despre deputatul liberal, Iurie Dîrda. Modest de fire, alesul poporului foarte rar vorbeşte despre ajutorul acordat bisericilor din R. Moldova, de aceea am decis să discutăm cu patru feţe bisericeşti, care ne-au oferit mai multe detalii, inclusiv ce planuri de viitor au.

Părintele Anatol, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi situată în campusul studenţesc din sectorul Rîşcani: „Toţi oamenii care ajută bisericile se ajută pe ei”

„Biserica nu ştiu dacă întîlneşte vremuri grele – eu gîndesc acum creştineşte nu gîndesc din punct de vedere politic, personal sau civil. Biserica timpuri grele nu are dacă trăieşte cu Dumnezeu şi Hristos. Dar dacă vorbim că biserica se ocupă de mîntuirea sufletelor noastre, şi aici ne referim la eliberarea de păcat, cu asta se ocupă biserica. Dacă este o prescură în biserică deja nu avem timp rău. Prescura aceea reprezintă întregul Univers – noi nu avem timpuri grele teologic vorbind, iar dacă laic tot timpul e rău.

Despre domnul Dîrda pot spune că am avut anumite înţelegeri ca să ajungem la unele investiţii, deoarece Biserica, noi, nu investim în clădiri sau în pămînt. De fapt, tot ceia ce se vede cu ochiul liber astăzi aici, am în vedere amenajarea drumurilor din vecinătatea bisericii, pavarea ogrăzii, executarea gardului şi amenajarea în întregime a teritoriului cu sădirea mai multor specii de plante decorative şi brazi şi, nemijlocit, ridicarea locaşului sfînt cu pictarea a peste 60 de icoane în frescă pe faţada bisericii şi instalarea iluminatului led decorativ la iluminarea nocturna a icoanelor şi a bisericii, totul a fost posibil graţie susţinerii acordate de Iurie Dîrda.

Oamenii de afaceri investesc cu gîndul în urmă, pentru că a investi într-o biserică nu reprezintă un lucru pămîntesc, ci unul veşnic. Toţi oamenii care ajută bisericile se ajută pe ei, nu propriu-zis biserica. A fost o investiţie bilaterală, noi tot am oferit anumite lucruri.”

Acum Părintele Anatol vrea să dezvolte un centru.

„Planurile noastre sînt de a crea şi dezvolta un anumit centru social, vrem să deschidem după Paşti un cabinet al psihologului, avem o bibliotecă care este funcţională. Pe parcurs, dacă vom mai găsi oameni care vor dori să facă anumite investiţii, avem planuri tot pentru folosul sufletului, aşa ca oamenii să se mîntuiască. Noi avem ca plan dezvoltarea şi deschiderea cabinetului psihologic şi deja să mai facem o cantină socială, vom vedea cum vom reuşi deja”.

Părintele Serafim, Biserica Nimoreni : „A venit şi a întrebat de ce este nevoie”

„Se găsesc mai puţini aşa oameni care să vină singuri să întrebe ce probleme mai avem la biserică, cu ce ne pot ajuta, însă eu am o mulţime de prieteni care, cînd avem nevoie, ne ajută. Domnul Dîrda a venit şi a întrebat de ce este nevoie şi eu am zis că e nevoie de aşa o căsuţă, un trapez aşa unde se fac mese pentru Hram sau diferite sărbători. El a venit şi a donat Bisericii ceea de ce aveam nevoie şi am construit căsuţa”.

Părintele spune că susţinere primesc şi de la Primăria satului.

„Contribuie financiar sau achită personal unii meşteri pentru amenajarea bisericii, tot depinde aici şi de preot, de comportamentul lui cu societatea, cu creştinii. Deseori preoţii umblă şi cer sume şi o taxă concretă. Eu cred că trebuie să ofere fiecare cît poate, în măsura posibilităţilor”.

Cît priveşte planurile de viitor, Părintele spune că aceasta sînt mari.

„Biserica noastră a împlinit 100 de ani anul trecut. A fost înfiinţată în anul 1916 şi am găsit o persoană din sat care a donat bani, am cumpărat cruci. Mai trebuia de făcut reparaţii, dar nu am reuşit. Sperăm ca anul acesta să schimbăm crucile de pe biserică, să o reînnoim cu ce mai putem şi să facem această sărbătoare măcar cu ocazia împlinirii celor 101 ani. Sperăm să sărbătorim în sînul parohiei noastre şi cu cei care au contribuit pe parcursul anului”.

Părintele Sergiu, Biserica ortodoxă română Sfîntul Ierarh Niculai din Peresecina: „Este unul din îngerii noştri”

„Iurie Dîrda este unul din sponsorii, îngerii noştri, dacă vreţi, luminaţi care ne ajută şi ne protejează în mai multe rînduri. Noi avem o biserică, să spunem, paraclistă – dintr-un fost magazin alimentar am făcut o biserică adevărată. Am fost în dificultate – ferestrele şi uşile erau complet avariate. Cu ajutorul domnului Dîrda am reuşit să le schimbăm pe toate. Nu ne-a spus care este preţul lucrărilor, a fost destul de ascuns în această privinţă. Presupunem că a costat totul foarte mult, fiindcă noile ferestre sînt mari, cam vreo 2×2 metri, destul de înalte. În numărate rînduri ne ajută şi în alte lucruri. De exemplu, acum facem un concurs de poezie pentru copii cu genericul „Creştin – lumină lină”, unde domnul Dîrda este unul din sponsorii financiari, pentru că oferim şi premii băneşti copiilor. Concursul trebuia să se fi desfăşurat în iarnă, dar nu am reuşit să găsim nici un sponsor. Domnul Dîrda a spus că „da, vă ajut” şi am reuşit să organizăm acest concurs frumos”.

Pentru viitor, planurile sînt mari.

„Sîntem încă la început de drum şi avem multe de făcut. Avem de schimbat acoperişul, avem de făcut interiorul, exteriorul, pictura în interior, gardul, ograda tot este de amenajat. Din proiectele noastre, pe care le avem cu ajutorul mai multor sponsori, aş menţiona aceleaşi sacoşe de Paşti, concursul de poezie, proiecte legate de copiii care au nevoie de lecţii adăugătoare, de cei care nu au surse pentru a studia. Încercăm să ne axăm pe acestea şi să le realizăm”.

Părintele Gheorghe, Parohia Sfîntul Vladimir cu Biserica „Naşterea Maicii Domnului”: „Sperăm să facă încă mult bine”

„Biserica este poporul. La greutăţi şi bucurii sîntem toţi împreună şi ieşim din orice situaţie. Nu sînt situaţii nerezolvabile, totul se rezolvă cu oamenii. Domnul deputat ne-a ajutat la construcţia bisericii şi centrului social încă de cînd am început construcţia bisericii mari. Acum, cînd sîntem preocupaţi de lucruri mai mari, ne vedem şi de la distanţă şi pot să vă spun că ajutor şi sprijin este, Slavă Domnului. Sperăm să ne ajute în continuare şi pe noi, şi pe alţii, să facă încă multe fapte bune. Dumnezeu, văzînd toate acestea, oferă viaţă mai lungă, prosperitate, ajutor în serviciu, în tot. Principalul e ca noi, avînd toate acestea şi primind de la Dumnezeu, să nu uităm care ne este menirea – să facem bine. Adeseori omul uită că toate cîte le are nu sînt meritele lui, dar Dumnezeu a permis ca aceste lucruri să se întîmple. Dacă merge totul bine, înseamnă că trebuie să înmulţim acel talent mai departe – din 1 să facem 3, din 3 să facem 5, ş.a.m.d.. Atunci Dumnezeu sporeşte sprijinul şi ajută. Dacă toţi oamenii s-ar strădui mai mult, ţara noastră ar fi mult mai prosperă”, ne-a spus părintele Gheorghe de la Parohia Sfîntul Vladimir cu Biserica „Naşterea Maicii Domnului”.

Planurile de viitor sînt mari.

„Avem multe de făcut încă. Avem de terminat încălzirea în biserică, să instalăm lumina, ventilarea, pe afară pavajul şi alte lucrări auxiliare. Și la Centrul social avem de lucru. Biserica este pentru rugăciuni şi credincioşi, iar Centrul este un sprijin pentru toţi cei care necesită ajutor şi atenţie din partea celor avuţi. Sînt foarte multe familii vulnerabile, mult tineret care nu are cuvenita atenţie din partea statului şi a şcolii. Îi vom învăţa la centru, o să-i ocupăm cu lucruri interesante pentru ca, ieşind din ograda bisericii, să aducă un folos ţării şi societăţii. Foarte mulţi acum sînt în drum şi asta îi împinge mai departe la consumul de alcool, droguri, fumat, comit crime sub influenţa acestor vicii. Dacă ne-am ocupa toţi de ei, nu ar ajunge acolo. Pentru că, atunci cînd ajung la închisori, ştiu şi Tatăl Nostru şi restul. Să-i învăţăm de mici copii să fie mai responsabili. Noi educăm la 2 şcoli din Stăuceni, colegiu şi armată, tineretul din prima clasă pînă în a V-a şi mai departe pentru ca ulterior să-i dăm ţării. Nu trebuie să existe nici o întrerupere în educaţie, nici în cea morală-spirituală, nici în cea patriotică. Jumătate de tineret fuge din ţară, alţii se apucă de nebunii, unii vor bogăţii şi se apucă de furat. Omul trebuie ocupat de mic copil pentru a avea alte gînduri în cap şi să nu facă rău. E bine şi pace atunci cînd omul este ocupat cu ceva, crede în Dumnezeu, este educat, are ce mînca, etc.”.

www.moldova-suverana.md

Share