Iulian Rusu: Le mulțumesc colegilor din cadrul CNA pentru devotament, mobilizare și rezultate exemplare
Fostul director al Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, și-a încheiat mandatul de director, care a durat un an și 9 luni și menționează că a reușit să obțină multe realizări pentru societate, informează OFICIAL.
Iulian Rusu spune că în acest timp s-au depistat 906 infracțiuni, dintre care 710 de corupție și conexe corupției.
„Direcția Generală Urmărire Penală a reținut spre cercetare 1228 cauze penale și a finalizat 480 cauze penale, 307 fiind deferite justiției, cu acceptarea transmiterii în instanța de judecată de către procurori. ARBI a reușit să aplice sechestre pe 2,6 mlrd. lei, mai mult de jumătate fiind sechestre aplicate pe bunuri și alte active aflate în afara țării.
Republica Moldova a găzduit în premieră adunarea generală a Partenerilor Europeni contra corupției (EPAC) și a preluat președinția BAMIN (rețeaua Balcanică a autorităților de gestionare a bunurilor provenite din infracțiuni).
A fost elaborat Programul de Recuperare a Bunurilor Infracționale pentru anii 2023-2027 și planul de acțiuni, aprobat de Parlament la finele anului 2022, care a constituit una dintre condiționalitățile UE stabilite pentru anul 2022”, spune Iulian Rusu.
Potrivit lui, CNA a oferit 546 rapoarte de analiză operațională și 14 analize strategice pe domenii de importanță pentru Republica Moldova.
„S-au elaborat 1440 rapoarte de expertiză anticorupție pentru proiectele de acte normative înaintate de autoritățile publice. S-au finalizat evaluări ale integrității instituționale la 10 entități publice și alte 12 sunt în desfășurare. Au fost eliberate 9806 certificate de cazier de integritate în baza solicitărilor autorităților publice. Au fost efectuate 702 instruiri anticorupție pentru 35268 persoane și s-au lansat campanii de informare în educație, sănătate, justiție, servicii publice, construcții, transport, în domeniul energetic, silviculturii și culturii.
S-au stabilit relații de cooperare cu autorități cu profil similar din state membre ale UE dar și din alte jurisdicții, iar multe dintre solicitările de asistență juridică internațională și de cooperare polițienească au fost examinate cu celeritate”.
Pe perioada mandatului său au plecat 50 de angajați CNA și alții 45 au fost angajați după un proces riguros de verificare.
„Partenerii de dezvoltare au susținut plenar activitatea CNA și pe această cale le mulțumesc pentru suport colegilor din cadrul delegației UE în Republica Moldova, ambasadei SUA, fundației Soros Moldova.
Resursele financiare oferite prin modificările ale legii bugetului de stat au permis o creștere a salariilor angajaților CNA și au crescut atractivitatea acestei instituții pentru potențiali angajați. De asemenea, resursele adiționale oferite au permis și consolidarea capacităților pentru o investigare mai eficientă a actelor de corupție”.
Iulian Rusu i-a urat succes noului director.
„Îi doresc succes noului director al CNA, dlui Alexandr Pînzari și sunt sigur că îmbunătățirile instituționale dar și investigațiile inițiate vor continua. De asemenea, le mulțumesc colegilor din cadrul CNA pentru devotament, mobilizare și rezultate exemplare.
Sper conlucrarea care a fost realizată cu Ministerul Justiției, Procuratura Anticorupție, PCCOCS, SIS, SPCSB, CEC, ANSA, ASP, AIPA și alte autorități publice să continue”, spune Rusu.