Iulian Groza: Alegerile din această toamnă vor fi un test pentru actuala guvernare

Iulian Groza: Alegerile din această toamnă vor fi un test pentru actuala guvernare

Directorul executiv al IPRE, Iulian Groza, afirmă că alegerile locale generale din toamna acestui an vor avea miză înaltă și va fi o competiție acerbă, informează OFICIAL.

Iulian Groza a menționat că vor fi și un test pentru actuala guvernare.

„Este important ca alegerile să se desfășoare în cadrul rigorilor electorale conținute de noul Cod electoral adoptat recent.

Acest nou Cod electoral în care sunt transpuse mai multe recomandări ale OSCE, ODIHR, CEDO, astfel că aceste alegeri ar trebui să se desfășoare în condiții mult mai bune și mai legal. Există mize politice mari, deoarece după aceste alegeri urmează alegerile prezidențiale în 2024, apoi parlamentare în 2025, astfel că acestea vor fi un test pentru politicieni în ce măsură au răspuns așteptărilor cetățenilor.

Pe de altă parte, mai există și un alt aspect care nu trebuie omis. Există un proces inițiat de reformă a administrației publice locale, de descentralizare. Această reformă care este în proces de inițiere va conta foarte mult pe agenda de dezbateri în cadrul acestor alegeri locale.

Alegerile locale vor fi și un subiect de monitorizare foarte atentă din partea organizațiilor competente în acest domeniu, dar având în vedere importanța criteriului politic, atunci când Republica Moldova este evaluată în raport cu statutul nostru de țară candidată, respectarea tuturor rigorilor care implică procesele electorale va conta foarte mult”, spune Iulian Groza pentru buletinul lunar al IPRE.

Share