Irina Vlah: Suportul extraordinar de prețios oferit de partenerii de dezvoltare, în procesul de gestionare a epidemiei, a salvat vieți

Irina Vlah: Suportul extraordinar de prețios oferit de partenerii de dezvoltare, în procesul de gestionare a epidemiei, a salvat vieți

Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei, a avut o întâlnire cu Ambasadorii și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, informează OFICIAL.

Vlah, în cadrul discursului său, a mulțumit partenerilor externi pentru suport, dar și s-a referit la rezultatele relațiilor de colaborare și la planurile stabilite pentru 2021.

Iată discursul integral al Guvernatorului Găgăuziei:

„Apreciem foarte înalt comunicarea noastră directă și implicarea personală a domniilor voastre în dezvoltarea Republicii Moldova în general, și a Autonomiei Găgăuze în particular.

Rolul implicării Dvs. personale, și a țărilor Dvs., este imposibil de supraestimat, în special în perioada crizelor și încercărilor precum a fost anul 2020.

Anul 2020 a fost probabil cel mai complicat an pentru omenire după al doilea război mondial. Calificarea ”cel mai” se potrivește anului 2020 la capitolul problemelor confruntate.

2020 a fost anul încercărilor grele sub forma celei mai agresive epidemii din ultimii o sută de ani și a celei mai profunde crize economice.

Suplimentar, Moldova a mai fost lovită de una din cele mai severe secete, care a compromis o parte foarte mare a roadei agricole, iar o parte a Moldovei, inclusiv unele localități din Găgăuzia au fost afectate de inundații.

De asemenea, anul 2020 a fost și anul alegerilor președintelui Republicii Moldova, care au generat cele mai agresive atacuri personale între candidați. Aceste alegeri au aprofundat și mai mult dezbinarea poporului Moldovei.

În 2019, făcând planurile pentru anul 2020, noi nu am prevăzut nici epidemia, nici criza economică, nici seceta și nici inundațiile.

Noi priveam cu optimism în 2020 și aveam toate motivele. Ne așteptam la o creștere economică esențială și o creștere a produsului intern brut.

Planurile noastre prevedeau transformarea Găgăuziei într-un mare șantier de construcție a drumurilor și podurilor, a apeductelor și gazoductelor, reparații capitale și construcție a școlilor și grădinițelor, investițiilor mari în reparația și echiparea instituțiilor medicale, și în industrializarea economiei regiunii.

Dar, mai întâi epidemia, și apoi criza economică generată de măsurile pentru combaterea epidemiei, au adus priorități noi în agenda noastră.

Virusul, care a atacat omenirea în acest an, a fost o noutate pentru experții epidemiologi și cunoașterea lui a cerut timp. Din fericire, în 2020, omenirea dispune de capacități de cercetare incomparabil mai puternice decât în timpul epidemiei din 1918 și cunoștințele despre acest virus au fost permanent distribuite și țărilor care nu au capacități de cercetare și analizare.

De fapt, în 2020, specialiștii epidemiologi au demonstrat un nivel de unitate și conlucrare ne-egoistă în numele salvării oamenilor, care poate servi drept exemplu pentru politicieni.

Anul 2020 ne-a oferit un șir larg de lecții, care, în cazul în care le vom învăța – ne pot ajuta să construim o democrație mai sănătoasă, bazată pe un set de valori sociale mai cinstite.

Cred că trebuie să recunoaștem că pentru a păstra orientarea democratică trebuie să regândim atitudinea noastră față de meritocrație – să implementăm o meritocrație cinstită și să găsim soluții pentru a reduce fenomenul de manipulare a opiniei publice. Manipularea agresivă a opiniei publice este periculoasă nu numai pentru că e în stare să distorsioneze rezultatele unor alegeri – ci pentru că dezbină societatea în grupuri conflictuale și generează o atmosferă de ură și intoleranță.

În etapă finală ne pomenim că temele principale ale societății sunt conflictele inspirate de politicienii care se luptă agresiv pentru putere. Ei generează promisiuni irealizabile și așteptări exagerate. Așa am ajuns în situația în care nivelul de încredere în autorități este la un prag minim în toată lumea civilizată, iar în Moldova mai curând trebuie să vorbim despre nivelul de ne-încredere decât despre nivelul de încredere.

Cred că ar fi bine clasa politică de azi să își amintească două înțelepciuni mari.

Prima e mai veche și a fost formulată peste o sută de ani în urmă de iluminatul gânditor Nicolae Iorga: “Cel mai bun monarh e Idealul național. Cel mai bun președinte de republică e Cultura morală”.

A doua înțelepciune e din timpurile noastre și îi aparține lui Barack Obama: “Democrația presupune compromis chiar și atunci când ai 100% dreptate”.

Cred că trebuie să recunoaștem că societatea e dezbinată profund și meritul acestei dezbinări îi aparține clasei politice și campaniilor agresive desfășurate de politicieni.

Oamenii își consumă energia pe acuzații reciproce și conflicte.

Această risipă de energie împiedică dezvoltarea țării.

Pentru a reduce dezbinarea avem nevoie de idei mari – idei care pot uni oamenii să muncească împreună.

Economia este un ecosistem sensibil.

Economia Moldovei suferă mult din cauza declarațiilor politice agresive.

Economia suferă din cauza impredictibilității comportamentului autorităților și din cauza lipsei continuității.

Economia Moldovei suferă din cauza plecării oamenilor din țară și din cauza căderii natalității.

Cu ajutorul dvs, a prietenilor Republicii Moldova, noi am reușit să gestionăm criza epidemiologică într-o manieră eficientă și să atenuăm pe cât a fost posibil consecințele economice.

Pe noi, Autonomia Găgăuză, ne-a ajutat faptul că încă la începutul mandatului nostru, în 2015, noi am prioritizat domeniul sănătății. Am investit în reabilitarea și echiparea instituțiilor medicale peste 110 milioane lei – și aceste investiții ne-au ajutat în gestionarea epidemiei.

La începutul anului 2020, împreună cu Guvernul am instruit specialiștii medicali și reprezentanții autorităților locale în tehnicile de combatere a epidemiei și am setat un mecanism pe care l-am îmbunătățit pe măsură ce acumulam tot mai multă experiență.

Iar suportul extraordinar de prețios oferit de partenerii de dezvoltare sub formă de echipamente de protecție personală, echipamente și consumabile medicale necesare în procesul de gestionare a epidemiei a fost ajutorul care la modul practic a salvat vieți.

Suportul Dvs a avut un și un efect emoțional extraordinar – ne-am simțit mai siguri că vom reuși să ne isprăvim cu epidemia când avem așa prieteni – vă mulțumesc în numele poporului Găgăuz și al Moldovei.

În aceste condiții noi am reușit să ne mobilizăm și să începem realizarea proiectelor noastre de construcție și modernizare regiunii.

Echipa noastră consideră că cele mai grave probleme ale Moldovei sunt exodul oamenilor din țară și căderea natalității. Oamenii pleacă din Moldova, în special tinerii, pentru că în Moldova au mai puține oportunități decât în alte părți.

Oportunități de a găsi un loc de lucru stabil, cu un salariu atractiv și cu posibilități de creștere profesională. Oportunități de a găsi o localitate cu drumuri bune și iluminate, cu apeduct și canalizare. Cu grădiniță și școală moderne. Cu acces simplu la servicii medicale calitative. Oportunități de a-și procura simplu o casă și o mașină. Existența acestor oportunități determină alegerea locului de trai.

Căderea natalității este un pericol pentru viitorul Moldovei și este o derivată de la problema plecării oamenilor.

Menționez aici că programele noastre de industrializare a regiunii și de dezvoltare a infrastructurilor social-economice deja dau rezultate.

Găgăuzia este regiunea de unde oamenii nu mai pleacă și la noi nu mai cade natalitatea.

Credem că anul 2021 poate, și trebuie să fie, anul când vom lăsa în urmă epidemia și restricțiile și vom relansa economia.

Vom continua proiectele noastre de industrializare a regiunii și de modernizare a infrastructurilor economice și sociale.

Vom da în exploatare stadionul regional din Comrat cu suportul poporului Turciei – acest obiect va contribui la creșterea nivelului de viață a oamenilor.

Va fi dat în exploatare un centru comercial și logistic regional – care va aduce servicii și produse calitative locuitorilor autonomiei.

Vom finaliza construcția blocului de învățământ al liceului Mihai Eminescu cu susținerea guvernului României.

Va începe activitatea Școala de Arte construită cu suportul Președintelui Republicii Azerbaijan.

Vom organiza și găzdui Conferința Internațională privind Construcția și Dezvoltarea autonomiilor cu titlul ”Istoria Autonomiei Găgăuze – istoria compromisurilor raționale”, sub patronatul Înaltului Comisar al OSCE pentru minoritățile naționale.

Anul 2021 va fi încărcat și noi privim înainte cu speranță și optimism.

Excelențe,

Aveți în față o mapă în care am colectat proiectele realizate în Găgăuzia în 2020 cu suportul dvs.

Vă mulțumesc pentru susținerea Găgăuziei și, în general, pentru susținerea dezvoltării Republicii Moldova.

Suntem foarte concentrați pe industrializarea Autonomiei și pentru ca să stimulăm investițiile industriale în 2021 vom începe construcția unui colegiu industrial în Comrat. Pentru a industrializa regiunea avem nevoie de specialiști tehnicieni actuali și acest colegiu va fi o fabrică de ingineri.

Plănuim să construim un IT Digital Hub – proiect susținut de Statele Unite ale Americii și Suedia. Avem tineri talentați și trebuie să le deschidem oportunitatea să învețe specialitatea dorită acasă și apoi să lucreze în Găgăuzia. Ne ocupăm de atragerea companiilor IT în Găgăuzia și credem că Găgăuzia trebuie să treacă de la etapa de consumator de tehnologii la cea de producător a tehnologiilor.

Industrializarea, digitalizarea și tehnologizarea sunt prioritățile pe care vom fi concentrați în 2021, de rând cu continuarea investițiilor în construcția și modernizarea infrastructurilor social-economice.

Credem totuși că și anul 2021 ne va aduce și provocări, dar, beneficiind de suportul dvs. le vom trece și vom deveni mai puternici.

Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a vă prezenta pe scurt rezultatele anului 2020 și de a împărtăși cu dvs planurile și speranțele noastre pentru anul 2021”.

Share