Irina Vlah: Statul scoate 171 milioane lei suplimentar din buzunarele oamenilor

Irina Vlah: Statul scoate 171 milioane lei suplimentar din buzunarele oamenilor

Președintele Asociației Obștești „Platforma Moldova”, Irina Vlah, susține că, deși a făcut bilanțul campaniei „Vocea Poporului”, oamenii continuă să îmi semnaleze gravele probleme cu care se confruntă. Una din ele ține de abuzurile din partea poliției.

„În special, mi se semnalează abuzuri legate de așa-zisa parcare neregulamentară. Unii conducători auto recunosc că uneori își parchează automobilele cu mici încălcări, pentru că asta e situația cu parcările în general în capitală. Dar sunt șocați de brutalitatea și duritatea cu care sunt tratați de polițiști. Dacă anterior, erau avertizați verbal sau se alegeau cu amenzi minime, acum sunt pedepsiți cu amenzi maxime. Fără a accepta compromise rezonabile, polițiștii dispun transportarea forțată a automobilelor la parcarea specializată, de unde, pentru a o prelua, proprietarul e nevoit să achite din nou o plată anume. Și nu e mica! Circa 800 lei. Adică, în loc să achite o amendă mică de circa 250 lei, omul este nevoit să achite și 250 lei, și să i se calculeze puncte de penalizare, și să dea 800 lei la parcarea menționată, și apoi să plătească circa 300 de lei la o spălătorie specializată, pentru a i se scoate benzile încheiate de poliție pe automobilul său, fără a-i fi deteriorată unitatea de transport”, spune Vlah.

Ea consideră că totul se face pentru bani.

„Statistica oficială ne arată că Ministerul Afacerilor Interne este lider la capitolul contravenții înregistrate și amenzi aplicate – 685 000 contravenții înregistrate doar în 2023 sau 93% din totalul de contravenții. Circa 71% din acestea țin de circulația rutieră. În decurs de doar un an, numărul contravențiilor înregistrate de MAI și a amenzilor aplicate a crescut cu 7,2%. Spuneți-mi: cineva sincer crede că cetățenii noștri au devenit mai „criminali”, așa cum încearcă să ne convingă poliția, sau pur și simplu au crescut presiunile și abuzurile din partea poliției pentru a stoarce cât mai mulți bani din bieții oameni?!”, se întreabă politiciana.

Vlah afirmă că, dacă cele 685 000 contravenții aplicate au fost în valoare de minim 250 lei, atunci statul a obținut 171 milioane lei scoase suplimentar din buzunarele oamenilor.

„Dacă admitem că amenda medie e 500 lei, atunci suma depășește 342 milioane lei. Aceasta ajunge pentru a acoperi bugetul Parlamentului, care e 186 milioane lei, bugetul Preşedinţiei, care este de peste 40 milioane lei, salariile majorate ale miniștrilor – peste 17 milioane lei, dar și toate salariile nesimțite de zeci si sute de mii ale diferitor demnitari puși în funcții călduțe de PAS. Deci, cu cât mai multă presiune pune poliția pe oameni, cu atât mai bine trăiesc Maia Sandu și cei din PAS. Și încă un moment important: venitul firmei unde sunt parcate automobilele evacuate de polițiști au crescut de circa 5 ori de când PAS e la guvernare. Dacă presa pretins independentă s-ar interesa de acest aspect important, ar descoperi multe lucruri interesante. Dar ei sunt interesați doar de ceea ce fac oponenții regimului Maiei Sandu”, a precizat ea.

În final, Vlah a venit cu un mesaj către polițiști.

„Știu că sunteți impuși să vă manifestați ca niște colectori, care adună bani pentru poftele mereu în creștere ale guvernării. Dar, nu uitați, guvernările vin și pleacă, dar voi trebuie să serviți intereselor oamenilor, care sunt cei ce vă plătesc salarii. Ei merită un minim respect. Și un îndemn pentru oameni: Fiți tari, înarmați-vă cu răbdare! Nu a mai rămas mult până vom scăpa de acest regim odios o dată și pentru totdeauna!, a conchis Președintele Asociației Obștești „Platforma Moldova”.

Share