Irina Vlah: Statul ar trebui să acționeze ca un partener pentru afaceri, să creeze condiții transparente și echitabile pentru muncă, dar să ofere sprijin celor care au nevoie

Irina Vlah: Statul ar trebui să acționeze ca un partener pentru afaceri, să creeze condiții transparente și echitabile pentru muncă, dar să ofere sprijin celor care au nevoie

„Principalele motive ale întârzierii noastre economice sunt legate de ineficiența sistemului judiciar și a aparatului administrativ. Ele nu sunt în măsură să asigure statul de drept, inclusiv protecția proprietății și asigurarea concurenței. Acum, dacă e să fim sinceri, procesul de reforme decurge extrem de încet. Reforma justiției este o problemă cheie”. Declarațiile au fost făcute de Irina Vlah, președintele Partidului Republican „Inima Moldovei”.

Politiciana, în cadrul unui interviu pentru Business Class, a spus că „fără o justiție echitabilă, independentă și eficientă, nu vom putea crea condițiile necesare pentru creștere economică”.

„Se fac unele încercări, dar autorităților le lipsește hotărârea și, ceea ce este foarte important, consistența. Este necesar nu doar să vorbim despre reforme, ci să schimbăm efectiv sistemul din interior. Aceasta presupune formarea de noi specialiști care vor lucra cu onestitate și profesionalism, precum și curățarea sistemului de corupție.

Cel mai important lucru este să recâștigăm încrederea oamenilor. Acum, mulți oameni percep instanțele ca pe ceva nedrept. Dar dacă vrem să atragem atât investiții locale, cât și străine și să luptăm pentru dezvoltare, instanțele trebuie să devină apărători ai drepturilor, legea trebuie să fie pentru toată lumea, dar nu o sursă de probleme”, a menționat ea.

Totodată, Irina Vlah a spus că, în opinia sa, modelul economic cel mai potrivit pentru Moldova „ar fi ceva intermediar, un mix de economie liberală și responsabilitate socială. O abordare complet liberală, desigur, deschide oportunități mari pentru afaceri, dar dacă aspectele sociale sunt lăsate nesupravegheate, poate conduce la o inegalitate și mai mare. Pe de altă parte, reglementarea excesivă poate distruge inițiativa antreprenorilor și poate speria investitorii”.

„Prin urmare, statul ar trebui să acționeze ca un partener pentru afaceri, să creeze condiții transparente și echitabile pentru muncă, dar să ofere sprijin, în același timp, celor care au nevoie: vârstnici, copii, persoane cu dizabilități. Reglementarea ar trebui să fie rezonabilă, să faciliteze activitatea întreprinderilor, iar cetățenii să se simtă protejați. Acest echilibru este cheia succesului”, a explicat liderul politic.

Share