Irina Vlah: Prioritățile noastre pe dimensiunea economică sunt industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului IT

Irina Vlah: Prioritățile noastre pe dimensiunea economică sunt industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului IT

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah s-a întâlnit cu Anna Lyberg, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Suediei în Republica Moldova. Subiectele principale ale discuției au fost evoluția situației epidemiologice și tendințele în economie generate de restricțiile sanitare, informează OFICIAL.

Guvernatorul Găgăuziei a mulțumit Excelenței Sale pentru suportul inițiativelor autorităților Autonomiei în realizarea proiectelor în regiune. Din 2015 Guvernul Suediei finanțează platforma CMI (Crisis Management Initiative) în Moldova, menită să îmbunătățească dialogul interparlamentar între Parlamentul RM și Adunarea populară a Găgăuziei. În martie 2021, în Găgăuzia a început implementarea proiectului Tekwill, finanțat de Guvernul Suediei și Agenția USAID.

Vlah a informat-o pe Lyberg despre pregătirile pentru desfășurarea Conferinței Internaționale pentru Construcția și Dezvoltarea Autonomiilor, ce se va petrece sub egida Înaltului Comisar al OSCE.

„Simțim susținerea Dvs. și mulțumim Guvernului Suediei pentru deschiderea de a ne ajuta. Cu susținerea Dvs. ne ocupăm de îmbunătățirea legislației și dezvoltăm sectorul IT. Prioritățile noastre pe dimensiunea economică sunt industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului IT – trebuie să creăm condiții în care tinerii noștri pot primi acasă specialitatea dorită și pot găsi aici un loc bun de lucru. Așa vom putea direcționa talentul și energia tinerilor pentru dezvoltarea Găgăuziei și a Moldovei”, a spus Bașcanul.

De asemenea, Irina Vlah a avut o întâlnire cu Angela Ganninger, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Germaniei. În debutul ședinței a fost discutată situația epidemiologică în Moldova și dificultățile confruntate de autorități în gestionarea crizelor epidemică și economică. Irina Vlah s-a pronunțat pentru necesitatea de a desfășura cât mai curând o campanie națională de imunizare, ca instrument unic eficient pentru protejarea de COVID-19, care deschide oportunitatea de a renunța la restricțiile sanitare.

Bașcanul a mulțumit Excelenței Sale pentru suportul permanent și competent al agenției GIZ, care a susținut procesul de formare și dotare tehnică a agenției Invest Găgăuzia și pentru asistența în elaborarea bazei legale și normative pe domeniul atragerii investițiilor.

Irina Vlah a informat despre evoluția realizării proiectului investițional al unui om de afaceri din Germania, care e dispus să lanseze o producere de generatoare în Găgăuzia și să creeze 150 locuri de muncă.

Guvernatorul Găgăuziei a menționat că autoritățile Autonomiei susțin investitorii și implementează programe de stimulare a creării locurilor de muncă.

Cristina Gurez

Share