Irina Vlah: O comisie permanentă de criză ar putea rezolva o mulțime de mici probleme care împiedică afacerile noastre de astăzi să se dezvolte sau să supraviețuiască

Irina Vlah: O comisie permanentă de criză ar putea rezolva o mulțime de mici probleme care împiedică afacerile noastre de astăzi să se dezvolte sau să supraviețuiască

Irina Vlah, președintele „Platformei Moldova”, pretendent la funcția de președinte al Republicii Moldova, a constatat că, în ultimii ani, starea economiei țării se înrăutățește constant, iar cei de la guvernare nu au idee cum să gestioneze procesele economice. Astfel, politiciana afirmă că e necesar, cât mai rapid, de aprobat un Program al soluționării problemelor urgente ale businessului și, în cadrul acestuia, să fie creată o comisie care să se ocupe de implementarea acestuia, „o comisie permanentă de criză”.

„Este necesar să fie adoptat rapid un program pentru a rezolva problemele urgente din domeniul afacerilor. Vorbesc despre asta pentru că în 2017 am creat ceva asemănător în Găgăuzia – Fondul de Sprijin pentru Antreprenori, al cărui scop a fost să sprijine atât start-up-urile, cât și companiile existente. Cifrele vorbesc despre rezultatele acestui program”, a punctat ex-bașcanul Găgăuziei într-un comentariu.

Potrivit spuselor sale, comisia creată în cadrul acestui program ar trebui să fie disponibilă antreprenorilor și să răspundă prompt solicitărilor acestora. Astfel, datorită sprijinului primit, investitorul își va menține afacerea în Moldova și va salva locuri de muncă. Va rămâne un contribuabil activ. Acesta este managementul crizei. Este foarte important ca suportul să fie oferit rapid, cuprinzător, dar… temporar. O afacere care se află în criză trebuie să stabilească, împreună cu comisia, un plan de ieșire din aceasta, afacerea trebuie să își dovedească viabilitatea. Și acest sprijin poate să nu vină neapărat sub formă de bani.

„Problemele businessului nu sunt întotdeauna doar lipsa de fonduri. Afacerea are probleme administrative: de exemplu, fiscul a închis conturile și tărăgănează deschiderea lor; de infrastructură – nu există alimentare cu apă, de o lună, într-o zonă populată sau drumul e în stare deplorabilă și furnizorii refuză să transporte materii prime; de ordin financiar – decalaj de numerar (întârzierea dintre primirea banilor de la client duce la o întârziere a plății către furnizori) etc.”, a explicat  ea.

Irina Vlah a spus că, de multe ori e vorba de probleme minore pentru stat, însă soluționarea lor e extrem de necesară pentru cei care muncesc. „Aceste măsuri nu necesită mulți bani. Chiar dacă un agent economic, prin excepție, solicită amânarea plății unor taxe. Amânare, nu anulare. La urma urmei, ar putea fi și mai rău: fără a primi o amânare, întreprinderea se va închide, iar biroul fiscal nu va primi absolut nimic”, a adăugat politiciana.

În opinia sa, o comisie permanentă de criză ar putea rezolva o mulțime de mici probleme care împiedică afacerile noastre de astăzi să se dezvolte sau să supraviețuiască.

„Apropo, în programul oricărui guvern, atragerea investițiilor străine este un punct special. Dar, doar actualul guvern a reușit să se asigure că, cei mai mari investitori străini nu numai că se confruntă cu probleme, ci pur și simplu își închid producția și părăsesc Moldova. Voi reveni asupra acestui subiect într-una din postările mele viitoare. Dar situația din aceste zone se apropie de o adevărată catastrofă!”, a remarcat pretendenta la șefia statului.

Share