Irina Vlah – adresare către Dorin Recean: Ar putea servi o eventuală introducere a stării de urgenţă drept motiv pentru amânarea alegerilor din 20 octombrie?

Irina Vlah – adresare către Dorin Recean: Ar putea servi o eventuală introducere a stării de urgenţă drept motiv pentru amânarea alegerilor din 20 octombrie?

Irina Vlah, fondator şi preşedinte al „Platformei Moldova”, candidat desemnat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, afirmă că, dat fiind faptul că în ultima perioadă se raportează creşterea constantă a cazurilor de infectare cu COVID-19, în societate au apărut mai multe îngrijorări.

Acestea ţin atât de noul val al pandemiei, cât şi de unele decizii care ar putea fi luate de autorităţi, la baza cărora ar sta interese de alt gen decât cele ce ţin de situaţia epidemiologică. „Fiind în contact direct şi permanent cu cetăţenii, ţin să vă informez despre aceste îngrijorări şi, totodată, să vă cer răspunsuri clare la câteva întrebări importante. Răspunsurile le aşteaptă cetăţenii, nu doar eu, de aceea, sper că veţi trata cu maximă seriozitate adresarea mea”, – a spus politiciana în adresarea sa către Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Astfel, Irina Vlah a adresat următoarele întrebări:

„1. Sunt suspiciuni rezonabile că statistica prezentată oficial nu e tocmai corectă. Întrebarea este: Există vreun mecanism care să permită oamenilor, care nu au încredere în cifrele ce se fac publice, să le verifice?

2. O bună parte din cetăţeni cred că guvernarea ar putea folosi în interes politic propriu noul val al pandemiei. Întrebarea este: pe cât de posibilă este instituirea din nou a stării de urgenţă în Moldova? Şi în ce măsură aceasta ar putea schimba regulile de joc legate de campania electorală? Vor fi careva restricţii pe durata campaniei electorale? Cum se va manifesta Comisia Situaţii Excepţionale, dacă va fi instituită din nou starea de urgenţă? Va adopta iarăşi decizii politice, cu caracter electoral?

3. Mulţi oameni dintre cei cu care discutăm spun că partidul de guvernare are date exacte care arată că referendumul constituţional va eşua, la fel cum va eşua şi Maia Sandu în intenţia de a obţine un nou mandat de Preşedinte al Republicii Moldova. Întrebarea este: ar putea servi o eventuală introducere a stării de urgenţă drept motiv pentru amânarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din data de 20 octombrie 2024?”.

„Sunt întrebări care-i frământă pe mulţi dintre cetăţeni. De aceea, sper că veţi oferi răspunsuri cât mai rapid. Iar dacă veţi ignora această adresare, vom considera că însăşi tăcerea Dvs. este un răspuns şi vom face concluziile de rigoare”, a subliniat președintele „Platformei Moldova”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irina Vlah (@irinavlah)

Share