Ion Sula: Situația în agricultură este gravă. În România de exemplu…

Ion Sula: Situația în agricultură este gravă. În România de exemplu…

Ion Sula, președintele Partidului Social Democrat European, fost ministru al Agriculturii, a făcut noi declarații despre necesitatea susținerii agricultorilor, subliniind că situația în agricultură este gravă.

În acest context, el a oferit exemplul României și cum sunt acolo ajutați agricultorii.

„Guvernul României, condus de premierul social-democrat Marcel Ciolacu, își propune să aloce între 500 şi 600 de milioane de euro, pentru a-i despăgubi pe fermierii români, care au cultivat porumb și floarea soarelui, culturi care au fost compromise, în cea mai mare parte, din cauza secetei și arșiței din ultima perioadă. Astfel, agricultorii români vor primi câte 200-250 de euro pentru fiecare hectar. O măsură logică și solidară, care demonstrează grijă din partea statului pentru propriii cetățeni și o înțelegere adecvată a provocărilor din sectorul agro-alimentar.

Vedem, așadar, că, între Republica Moldova și România există foarte multe similitudini și, în același timp, diferențe majore. Asemănarea constă inclusiv în faptul că fermierii moldoveni au fost afectați exact în același mod de seceta și arșița cumplită, înregistrând pagube considerabile, iar marea diferență este că ei nu au parte de niciun sprijin din partea statului.

Or, Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova refuză cel puțin să vorbească despre această problemă, nemaivorbind să caute soluții. Nici o celulă de criză nu a creat! Deși aici era cazul, după cum insistă înșiși fermierii, să fie decretată stare de urgență în agricultură. Trist și revoltător!”, a declarat politicianul.

În schimb – a remarcat Ion Sula – „iată, au găsit milioane, pentru a plăti indemnizații lunare de 700 de euro pentru copiii ambasadorilor și încă cu efect retroactiv. Chiar asta era cea mai mare urgență acum? Nesimțire totală e puțin spus!”.

„Mulți acuză opoziția că doar critică, dar nu prea vine cu soluții. Dar ce soluții să le propui unor oameni care manifestă dispreț total față de problemele grave și reale ale propriilor cetățeni? Aici poate exista o singură soluție eficientă – schimbarea, în regim de urgență, a acestei guvernări!”, a conchis el.

Share