Ion Hadârcă: Marea Adunare Unionistă-Centenar este, deocamdată, prima și cea mai amplă acțiune social-politică din întregul spațiu românesc

Ion Hadârcă: Marea Adunare Unionistă-Centenar este, deocamdată, prima și cea mai amplă acțiune social-politică din întregul spațiu românesc

Președintele PLR, Ion Hadârcă, în cadrul discursului său la Marea Adunare Centenară de la Chișinău, a remarcat că amnifestația este „cea mai amplă acțiune social-politică din întregul spațiu românesc”, informează Oficial.

„Sunt onorat să Vă adresez această felicitare și în numele forțelor politice pe care le reprezint: partidul ALDE, aflat la guvernarea României, și Partidul Liberal-Reformator care împărtășește plenar platforma unionistă. Totodată țin să remarc, cu satisfacție, faptul că Marea Adunare Unionistă-Centenar din inima Chișinăului este, deocamdată, prima și cea mai amplă acțiune social-politică din întregul spațiu românesc, inaugurând cu brio șirul manifestărilor consacrate Centenarului Marii Uniri a României moderne! Felicitări și tot așa înainte spre realizarea visului Marii Re-uniri! Există o continuitate generaționistă în toate acțiunile noastre de renaștere și de redeșteptare națională. La începuturile și în toiul lor, pacea în suflet și unirea în Țară, apelul prin care am deschis Prima Marea Adunare Națională din august 1989, însemna, în fond, unirea pașnică, fără violență și războaie… Căci doar pe cale pașnică, în pofida instigatorilor din afară și din interior, gen dodonist-voronist, vom  putea realiza ceea ce ne propunem: REUNIREA – pașnică, ireversibilă și universală, adică recunoscută și garantată de marile puteri ale lumii!”, a precizat el.

Totodată, Hadârcă a comunicat despre importanța manifestării „pe fundalul actualei stări de lucruri din RM”.

„Se părea că, pe fundalul actualei stări de lucruri din RM, al sărăciei, corupției, migrației masive, al miliardului furat separatismului și al românofobiei agresive – nimic bun nu mai era de așteptat. Dar iată minunea: mișcarea Primarilor și a Consiliilor locale unioniste, precum și Marșul tinerilor, culminat cu această acțiune de succes. În mod special, aș vrea să remarc rolul comunei Parcova, Edineți, inițiatoarea parcursului românesc reînnoit al Basarabiei deșteptate. Care ar fi, în acest context, perspectivele și proiectele noastre reale? În discursurile și interpelările mele din Senatul României, am abordat permanent, sub diferite aspecte, problemele Basarabiei: crearea unei zone economice libere transprutene, construcțiile de poduri, drumuri și căi ferate, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău și integrarea în sistemul unic energetic românesc și european. În zilele imediat următoare vom lansa un nou proiect de înfrățire a două comune din județele Soroca și Vaslui, proiect dintr-o suită de proiecte susținute de UE și cofinanțate de Guvernul României. Și încă ceva. Dacă până acum am pledat în Senat pentru un Minister al Reîntregirii, de azi înainte, în baza  doleanțelor acestei Adunări, văd absolut necesar un Guvern al REÎNTREGIRII, fie și prin fuziunea celor 2 guverne care-și declară, deocamdată, doar prin vorbe înfrățirea”, a declarat acesta.

Prin urmare, el a comunicat rolul idealului Unirii pentru Republica Moldova.

„UNIREA este, în același timp, un foarte bun, chiar unic prilej de a îngropa securea războiului dintre puzderia de partide naționale, facțiuni ambițioase și lideri cu stea în frunte! Tocmai această idee o sublinia Eroul Primului Război Mondial, mareșalul de origine basarabeană, Alexandru Averescu, la sărbătorirea primului deceniu al Marii UNIRI:  „Unirea nu este patrimoniul unui partid, nici măcar al unei generațiuni. Este patrimoniul neamului, cu toate generațiunile care au luptat pentru a o dobândi și cu cele care vor lupta pentru a o menține”! Așadar, unirea tuturor generațiunilor neamului românesc este posibilă doar prin asumarea totală a religiei IDEALULUI UNIRII! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a conshis el.

Mihaela Rotari

 

Share