Ion Chicu: Trebuie să se facă Unirea, Unirea cu UE

Ion Chicu: Trebuie să se facă Unirea, Unirea cu UE

Premierul Ion Chicu afirmă că lucrurile în țară trebuie urgent schimbate, altfel țara va fi pierdută.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ion Chicu afirmă că lucrurile trebuie schimbate ca în cel mai apropiat timp să fie majorate de 3 ori salariile la pedagogi, medici și alte categorii de intelectuali.

„Cât de neverosimil n-ar părea asta, dar e absolut realistic. Trebuie voință și zero toleranță față de populism. Chiar mai mult, cred că și conjunctura politică este una favorabilă, dacă considerăm componența Parlamentului. Majoritatea parlamentară actuală, plus deputații din PAS și PPDA, înțeleg perfect situația în care a ajuns țara după 30 de ani de dezmăț”, scrie Ion Chicu.

În context, Premierul vine cu unele propuneri:

„• Reforma administrativ-teritorială. Avem cel mai mare aparat administrativ local/per capita în toată Europa. Sute de primării cu mai puțin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei se cheltuie irațional pentru întreținerea a mii de funcționari. Cel mai grav, că nici serviciile prestate cetățenilor în asemenea circumstanțe nu au cum fi calitative. Firește, nici de-o autonomie financiară a APL nu poți vorbi, când în primărie ai mai puțin de 100 de oameni care lucrează, iar agenți economici 1-2. La Guvern este pregătit Conceptul acestei reforme, iar revenirea în 2023 la o structură administrativ-teritorială rațională (similară celei de până în 2003) este absolut imperativă. Speculații de tipul ”cetățenii nu vor avea acces la serviciile publice” țin tot de categoria ”cipizare” și constituie populism nerușinat.

• Revoluție în justiție și sistemul organelor de drept. Aici, singuri, nu ne vom descurca rapid. Sistemul este absolut corupt și fără ”amputații nemiloase” șanse de izbândă nu avem. Ne trebuie ajutor extern și, din ce-am discutat deja cu mai mulți oficiali străini, un asemenea suport e posibil de obținut. Experiența anilor 60 ai secolului trecut, când în Moldova a venit un corp de specialiști înalți în mai multe domenii (de exemplu, mai mulți extra-specialiști în medicină și agricultură din Georgia), poate fi replicată și acum. Dacă mai concret, cred că trebuie să aducem în țară temporar câteva zeci de specialiști (procurori, judecători, specialiști anticorupție, vameși, etc) germani/olandezi/scandinavi sau din alte țări europene dezvoltate, care ar ”alinia rapid epoleții noștri” la standardele europene, adică la ceea ce așteaptă oamenii din țară.

• Reforma educației, în special învățămîntul profesional-tehnic și cel universitar. Trebuie de redirecționat către colegii și școli profesional-tehnice o parte din banii enormi pe care statul îi cheltuie pentru întreținerea zecilor de universități. Care în ultimii 15-20 de ani s-au transformat în adevărate feude, stăpânite de purtători nemuritori de eșarfe colorate cameleonic. Cel mai grav nu este irosirea banilor publici de către aceștea, dar mutilarea soartei tinerilor, care în loc să obțină studii calitative în universități, le pierd și pe acele din liceu. Avem pregătit împreună cu BM și FMI Conceptul și al acestei reforme. În țară trebuie să rămînă un număr optimal de universități (publice) – nu mai multe, decât au fost pînă în 1991.

• În economie și finanțe publice. Investiții publice masive în infrastructură – altfel oamenii în țară nu-i reținem, iar investitorii nu vin. Surse de finanțare – inclusiv, emiterea eurobondurilor. Politică și administrare fiscală stimulativă. Impozite și mai mici, dar cu înăsprire/conformare fiscală înaltă. Patentele în comerț (prin care actualmente bugetul țării pierde cel puțin 3 miliarde de lei anual) pot fi menținute și mai departe, dar activitatea celor care fac evaziune fiscală de miliarde utilizînd sărmanii patentari, trebuie stopată. Companiile care pot livra mărfuri către titularii de patente trebuie să aibă un regim special de activitate, reglementat aparte. La acest bloc situație critică avem și cu achizițiile publice. Ne trebuie suport de la nemți și aici.

• Agricultură, zootehnie și industrie prelucrătoare. Dacă nu dorim și mai departe să vindem grâul și porumbul degeaba de pe câmp, iar apoi să cumpărăm carnea și laptele de la străini, trebuie să aruncăm populismul ieftin de ordin fiscal și să unificăm cota TVA pe tot lanțul valoric. Este necesar de introdus cota unică de 20%, dar de restituit agricultorilor imediat plățile aferente TVA. Bineînțeles, aceasta ne va permite să majorăm substanțial și subvențiile pentru agricultură, dar și să restabilim/dezvoltăm sistemul de irigare”, scrie Ion Chicu.

Totodată Premierul punctează că trebuie să se facă Unirea, „Unirea cu UE”.

„Firește, mai am în listă câteva zeci de domenii importante de reformat, dar trebuie de început cu ce-i mai sus.

p.s.1 Lansăm în curând negocierile cu FMI pentru un Program pe termen de 3 ani. Sunt sigur, că pentru reformele de mai sus, putem obține (și prin acest instrument) o susținere financiară solidă”, mai scrie Ion Chicu.

Cristina Parfeni

Share