Ion Chicu: Cuiva îi este foarte convenabil să transforme cât mai mulți moldoveni în „diasporă”. Altfel nu-mi pot explica de ce…

Ion Chicu: Cuiva îi este foarte convenabil să transforme cât mai mulți moldoveni în „diasporă”. Altfel nu-mi pot explica de ce…

„Pe parcursul anului trecut colegii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au lucrat în comun cu experții Băncii Mondiale pentru a pregăti un proiect de aprovizionare cu apă și canalizare a zeci de localități ale Republicii Moldova. Pentru ca acest proiect să poată fi realizat, Dna Maia Sandu urma să promulge legea care-i permite Guvernului să semneze Acordul de finanțare. Dna Maia Sandu n-a promulgat legea, iar termenul înaintat de Banca Mondială a fost ratat…”. Declarațiile au fost făcute de fostul Premier Ion Chicu, președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, informează OFICIAL.

El a publicat „Nota informativă pregătită de colegii de la MADRM la acest subiect:

Pe parcursul anului 2020, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul experților Băncii Mondiale, au pregătit proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și canalizare a Republicii Moldova”, cu un cost estimativ de 52,8 mln.dolari. Pentru dezvoltarea acestui proiect, Guvernul Republicii Moldova a accesat un grant de aproximativ 467 mii dolari.

Resursele urmau a fi repartizate pentru realizarea următoarelor obiective:

– Construcția rețelelor de alimentare cu apă în raioanele:

Cahul – localitățile: Pelinei, Găvănoasa, Vladimirovca, Nicolaevca, Alexandrfeld, Iujnoe, Burlăceni, Greceni, Alexandru Ioan Cuza și construcția rețelei de conectare a orașului Vulcănești – potențiali beneficiari circa 23 mii cetățeni cu acces la apă potabilă;

Rîșcani – localitățile: Pașcauți, Damașcani, Costești, Duruitoarea, Proscureni, Duruitoarea Nouă, Văratic, Horodiște, Petrușeni, Zăicani, Pîrjota, Hiliuți – potențiali beneficiari circa 15 mii cetățeni cu acces la apă potabilă.

În cadrul proiectului urmează a mai fi construite:

– Stația de epurare în municipiul Soroca;

– Rețeaua de canalizare în municipiul Comrat;

– Accesul a 100 de instituții educaționale și circa 25 instituții medicale din localitățile rurale la utilități publice (apă și sanitație)”.

„Deși conform invitației, negocierile au fost planificate pentru data de 11 și 12 mai 2021, acestea nu pot fi inițiate din motiv că nu a fost promulgată de către Președinție legea prin care au fost atribuite competențele necesare Guvernului pentru semnarea unor Acorduri internaționale. Astfel, acest proiect important pentru zeci de mii de oameni din Republica Moldova nu poate fi aprobat la ședința din mai a Board-ului Băncii Mondiale”, a adăugat Chicu.

Politicianul a concluzionat: „Cuiva îi este foarte convenabil să transforme cât mai mulți moldoveni în „diasporă”. Altfel nu-mi pot explica de ce această lege nu a fost promulgate”.

 

Doina Secrieru

Share