Ion Ceban: Specialiștii spun că este posibilă alerta de „Cod portocaliu” de urgență în sănătate publică

Ion Ceban: Specialiștii spun că este posibilă alerta de „Cod portocaliu” de urgență în sănătate publică

„Statisticile ne aduc prognoze pesimiste pentru apariția unui nou val pandemic prin COVID-19. Avem cifre în creștere privind cazurile zilnice noi de coronavirus”, spune Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, informează OFICIAL. 

„Specialiștii cu care ne întrunim periodic în ședințe spun că este posibilă alerta de „Cod portocaliu” de urgență în sănătate publică în municipiul Chișinău. Sistemul de sănătate municipal este pregătit să reactiveze gradual spitalele strategice COVID-19, inclusiv secțiile de terapie intensivă și reanimare”, notează Ceban.

Tot el spune că lucrurile nu pot evolua într-o direcție bună, atât timp cât nu avem o acoperire vaccinală majoră în comunitate.

„La ziua de azi, în municipiu avem o rată de vaccinare anti-COVID de cca 29% (la nivel național – cca 19%). În ajunul noului an școlar trebuie stringent să urgentăm vaccinarea cadrelor didactice, pentru a demara în siguranță și cu prezența fizică noul an de studii 2021-2022. Astăzi acoperirea vaccinală la angajații din sistemul educațional este de circa 70%. Luna august, în continuare, rămâne luna critică pentru vaccinare, în intenția de a prevenini un nou val epidemic. Observăm că multe țări revin la măsuri mai puternice de prevenire prin impunerea de noi și vechi restricții”, comunică edilul.

La fel, Ceban declară că actualmente sunt încă disponibile practic toate tipurile de vaccin validate la nivel internațional.

Cristina Pendea

Share