Ion Ceban: Propunem CMC să întreprindă câteva acțiuni în privința Stadionului Republican

Ion Ceban: Propunem CMC să întreprindă câteva acțiuni în privința Stadionului Republican

Liderul fracțiunii socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Ion Ceban, consideră că terenul, pe care se află Stadionul Republican și pe care urmează să se construiască Ambasada SUA, poate fi folosit cu o altă destinație, informează Oficial.

Ion Ceban a declarat că nu înțelege de ce anume acest teren este ales pentru a fi construită Ambasada SUA.

„Ca reprezentanți ai APL, noi suntem categoric împotrivă. Ceea ce propunem noi e să se emită o decizie în viitorul foarte apropiat, prin care să se adreseze către Guvernul RM, în vederea transmiterii terenului în proprietate municipală, cu indicarea că, în caz de refuz, CMC își rezervă dreptul de a iniția procedura de expropriere a oricărei posesii și folosințe, proprietății private viitoare asupra acestei teren. Să decidă adresarea la Curtea Constituțională, cu sesizare împotriva protocolului dintre Ministerul de Externe și Ambasada SUA cu privire la teren, dar și a hotărârii Parlamentului referitoare la aceste teren. Să decidă interzicerea Primarului, dar și autorităților din subdiviziunea Primăriei mun. Chișinău, eliberarea oricăror acte permisive pentru viitoarea construcție, fără acceptul prealabil al CMC cu privire la încadrarea urbanistică”, a precizat socialistul.

Totodată, Ceban a cerut să se decidă organizarea unor consultări publice cu privire la posibilitatea construirii unei eventuale Ambasade în acea zonă.

„Să fie constituită o comisie de negociere care să aibă drept scop inițierea negocierilor cu Guvernul și Ambasada SUA privind identificarea unui alt lot de teren. Să decidă o solicitare către Ambasada SUA, Congresul SUA, privind inadmisibilitatea construirii pe terenul litigios, în condițiile lipsei unui consens larg la nivel central, neconsultării cu Administrația locală din Chișinău și cu locuitorii”, a conchis Ceban.

Doina Secrieru

Share