Ion Ceban: Mai mult de două mii de scheme de corupție au fost făcute publice, dar şi aduse la cunoştinţa Procuraturii Generale

Ion Ceban: Mai mult de două mii de scheme de corupție au fost făcute publice, dar şi aduse la cunoştinţa Procuraturii Generale

Șeful fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova din Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă, a comunicat acțiunile fracțiunii, pe care o conduce, îndreptate spre scoaterea la iveală şi combaterea schemelor de corupţie din Primăria municipiului Chişinău, informează Oficial.

Ceban a spus că multe dintre faptele de corupţie deconspirate socialiști s-au confirmat oficial, iar unele încă urmează să fie confirmate, deoarece ei au adresat mai multe demersuri la organele competente. „Mai mult de 2 mii de scheme de corupție au fost făcute publice, dar şi aduse la cunoştinţa Procuraturii Generale”, a precizat socialistul.
Candidatul PSRM la funcția de primar a spus că milioane de dolari din creditele occidentale erau deja pe cale de a fi deturnate și că un kilometru de carosabil pe bd. Ştefan cel Mare, și nu doar, „este apreciat de două ori mai scump decât un kilometru de drum nou undeva prin Germania”.
Totodată, el a amintit că socialiștii au fost primii care au tras un semnal de alarmă când Chirtoacă, Gamreţchi, Grozavu și ații au venit cu proiectul parcărilor ilegale în Chişinău. „Pentru aceste parcări, noi, cetăţenii, urma să plătim câte 15 lei ora, iar Chirtoacă şi Gamreţchi urmau să primească câte 13% fiecare din banii achitaţi de noi”, a precizat politicianul, adăugând că anume socialiștii, la ședința CMC, au pornit scandalul și au spus că proiectul dat este inadmisibil.
„Domeniul construcţiilor neautorizate sau autorizate cu încălcarea tuturor normelor au fost mereu în atenția noastră. Am organizat proteste la numeroase adrese, unde se construiau clădiri dubioase și care ascundea fapte grave de corupție. Când a fost nevoie am dărâmat și garduri”, a spus socialistul.
Șeful fracțiunii PSRM în CMC s-a referit la capitolul transparență în CMC și a spus că socialiștii mereu au insistat pe ședințe on-line, amintind că pământurile din municipiul Chișinău erau furate cu hectarele, iar în ședința din 19 mai 2015 au fost adoptate 800 de decizii care au vizat sute de hectare de pământ din capitală, multe dintre ele fiind pentru construcții ilegale.
Potrivit spuselor sale, o acțiune importantă pentru excluderea faptelor de corupție a fost insistența pe implementarea cât mai urgentă a sistemului de achitare online în transportul comun din capitală – în troleibuze şi autobuze, menționând că astfel nivelul de corupție va fi redus semnificativ. Totodată, a spus că lansarea proiectului respectiv este preconizată pentru luna septembrie, 2018.
Ion Ceban s-a referit și la implementarea proiectului privind achizițiile publice, precizând că, prin aceasta, va fi exclusă practica defectuoasă şi coruptă de licitaţii trucate. El a mai spus că socialiștii lucrează la implementarea unui sistem electronic unic de gestionare a documentelor şi a principiului „ghişeului unic”.
Șeful fracțiunii PSRM a subliniat că problema cea mai gravă a municipalității este corupția, aceasta stopează orice tentativă de schimbare în bine a vieţii noastre, a locuitorilor capitalei. „De aceea, şi în continuare combaterea corupţiei va rămâne o prioritate pentru noi. Vom merge pas cu pas pe eradicarea corupţiei. Vom veni cu măsuri concrete şi în continuare, dar şi cu abordări complexe a luptei cu acest fenomen”, a conchis Ceban.

Mihaela Rotari

Share