Ion Ceban, despre salariile bucătarilor și personalului auxiliar din grădinițe: E grav!

Ion Ceban, despre salariile bucătarilor și personalului auxiliar din grădinițe: E grav!

„100 de lei – atât va fi majorat salariul bucătarilor și personalului auxiliar începând din anul viitor! Ei nu sunt judecători, ei sunt cei care au grijă de copiii și nepoții judecătorilor! E grav și e bătaie de joc față de oameni!”- a declarat primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, informează OFICIAL.

Oficialul a spus că recent a transmis o solicitare Parlamentului, Guvernului și Ministerelor responsabile să ofere un salariu mai mare acestor categorii de angajați pentru posibilitatea de a duce un trai decent pentru munca pe care o depun și a primit răspuns că ei cunosc situația și că din anul viitor va fi indexat salariul cu 6%.

Totodată, Ion Ceban a anunțat că un salariu de funcție în calitate de ajutor material vor primi în luna decembrie bucătarii, ajutorii de bucătari și magazionerii din grădinițele din capitală.

„Mulțumesc consilierilor municipali care au susținut inițiativa mea, deoarece astăzi, situația din blocurile alimentare ale instituțiilor educaționale preșcolare este critică.

Salariul acestor categorii de angajați este unul mic, iar Primăria nu poate majora salariile, nici suplimente nu poate oferi cum o făceam recent.

Am solicitat autorităților centrale implicare, răspunsul lor a fost destul de „motivant””, a menționat el.

Edilul a spus că în scurt timp va publica răspunsul Ministerului Finantelor.

„În Chișinău funcționează 154 de grădinițe, în care sunt prevăzute 585,5 unități de personal, unde real activează doar 486 angajați.

– Vârsta medie a personalului auxiliar de la blocurile alimentare constituie 57-65 ani. În cazul în care personalul dat demisionează, locurile vacante nu sunt suplinite.

– Programul de activitate începe cu ora 06:00.

– Salariul la angajații blocului alimentar variază între 2322 lei – 3096 lei.

– La prepararea bucatelor sunt antrenate cadrele cu funcții de conducere și ajutorii de educatori, din lipsa de personal în domeniu”, a precizat el.

Cristina Gurez

Share