Ion Ceban: Am spus înalților oficiali că doar prin Centrul de triere de la „Moldexpo” au trecut cca 6650 de persoane în ultimele zile

Ion Ceban: Am spus înalților oficiali că doar prin Centrul de triere de la „Moldexpo” au trecut cca 6650 de persoane în ultimele zile

Primarul general al capitalei, Ion Ceban a informat oficialii europeni sosiți la Chișinău, despre situația privind gestionarea problemei refugiaților, transmite OFICIAL.

După ședința operativă desfășurată zilnic la „Moldexpo”, unde este amenajat Centrul municipal de triere și plasament de urgență a refugiaților din Ucraina, Ion Ceban, a avut discuții cu oficiali europeni de rang înalt, aflați zilele acestea la Chișinău: Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, și Oliver Varhelyi, Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere.

„Am arătat oaspeților pavilioanele amenajate pentru refugiați.

Am comunicat că în ultimele 24 de ore, fluxul de oameni care trec prin Centrul de triere depășește capacitatea acestuia, astfel că municipalitatea solicită implicarea Guvernului, pentru a activa alte instituții din subordinea statului pentru a primi ucrainenii sosiți în Moldova din cauza războiului:

– Arena Chișinău

– Institutul Muncii

– Casa Feroviarilor

– Baza Struguraș

– Manejul Atletic

– Căminele Universităților unde mai este posibil, pe lângă cele activate

– Sanatoriile din subordinea Guvernului

– Institutul de perfecționare pentru pedagogi, etc.

Am spus înalților oficiali că doar prin Centrul de triere de la „Moldexpo” au trecut cca 6650 de persoane în ultimele zile.

Dintre acestea, 1755 de oameni au trecut noaptea trecută prin instituție, astfel că dimineață erau 850 de refugiați”, spune Ceban.

Primarul a mai spus că prin rotație cu preturile de sector se gestionează non-stop situația la Centru.

„Oamenii sunt asigurați cu hrană caldă de 3 ori pe zi. De asemenea, sunt asigurate diverse servicii: de la salubrizare până la asistență medicală și educație.

Am primit refugiați din prima zi, deoarece logistica era gata, în contextul când anterior Centrul a fost unul cu profil COVID.

De asemenea, majoritatea angajaților de aici sunt cu studii în domeniul asistenței sociale, medicale și chiar doctori.

Direcția generală asistență medicală și socială lucrează cu program prelungit, fiind deja extenuați”, mai spune Ceban.

Josep Borrell Fontelles și Oliver Varhelyi au declarat că au sosit în Moldova  pentru a mulțumi pentru ajutorul acordat refugiaților, dar și pentru gestionarea problemei acestora.

„Cele 15 milioane de Euro care vor fi oferite de UE – Republicii Moldova au ca destinație ajutorarea refugiaților ucraineni de pe teritoriul țării noastre cu ceea ce este nevoie și alte 5 milioane de Euro pentru protecția civilă. Acești bani ne vor fi tuturor de ajutor în sprijinirea refugiaților”, mai spune Primarul Capitalei.

Cristina Parfeni

Share