Ion Ceban a vorbit despre ce se întâmplă cu edificii importante din Chișinău și ce trebuie de făcut

Candidatul socialiștilor la funcția de Primar al mun. Chișinău, Ion Ceban, a susținut astăzi, o conferință de presă, în cadrul căreia a vorbit despre ce se întâmplă cu edificii importante din Chișinău și ce trebuie de făcut.

Ion Ceban s-a referit la situația legată de Casa de cultură a sindicatelor, dar și a altor obiective de acest gen.

„Aici, unde cândva se scria istoria Chișinăului, acum urmează să se înalțe un centru comercial, de tipul celor ce au împânzit deja capitala noastră. Casa de cultură a Sindicatelor a fost construită în 1971, având o suprafață de 6 000 metri pătrați. După destrămarea URSS, edificiul a trecut în proprietatea Confederației sindicatelor din Moldova, care, la finele lui 2015, l-a vândut firmei Capital Investments, în 2016, acest edificiu a fost gajat la Moldova-Agroindbank pentru suma dublă de 3,9 mil. euro. După câteva gajări consecutive, în final creditor a ajuns Victoriabank, suma gajului constituind 6,8 mil. euro. În iunie 2017, Regata Imobiliare SRL a cumpărat edificiul de la Capital Investments SRL. Această clădire a fost comercializată împreună cu cafeneaua „Guguță”, pentru 10 mil. euro. Cafeneaua „Guguță” a fost vândută de firma Finpar. Regata Imobiliare SRL este în strânsă legătură cu Kaufland, care se va deschide în locul acestui imobil istoric pentru Chișinău”, a explicat Ceban.

Potrivit lui Ceban, poziția sa este că astfel de obiective trebuie păstrate în proprietatea statului.

„Dacă sunt careva obligațiuni față de investitor, noi putem proceda ca și în cazul grădiniței de copii de pe strada Alba Iulia, adică punându-i la dispoziție alt teren pentru ca el să-și poată implementa planurile investiționale. Aici, ca și alternativă, putem face un centru comercial subteran cu un parc la suprafață. În caz contrar, va fi nevoie de efectuat investiții serioase în infrastructura sectorului Râșcani și anume din punctul de vedere al evitării acestui sector de către unitățile de transport. O situație similară este și în cazul complexului sportiv „Iunosti” de la Botanica, în cazul complexului sportiv „Moldova”, care a fost vândut de sindicate și, de asemenea, a dispărut, și alt caz similar este cinematograful „Gaudeamus”. Alte edificii care au dispărut: Cinematograful Șipka, Cinematograful Iskra, Cinematograful Flacăra, Teatrul Verde, Casa tineretului din Valea Trandafirilor și altele”, a enumerat socialistul.

În context, Ion Ceban a menționat că exemplele menționate arată cât de gravă e situația pe care o avem la capitolul respectiv. „De aceea, propunerea și viziunea noastră este să stimulăm cooperarea în vederea construcției obiectivelor sportive și de menire culturală, să răscumpărăm ceea ce a rămas, dar și de obligat proprietarii să păstreze statutul și profilul edificiilor rămase. Numai astfel vom salva ce a rămas și vom restabili ceea ce s-a distrus”, a conchis Ceban.

Mihaela Rotari

Share