Ion Ceban a prezentat soluţiile pentru îmbunătăţirea situaţiei oamenilor de creaţie

Ion Ceban a prezentat soluţiile pentru îmbunătăţirea situaţiei oamenilor de creaţie

Candidatul socialiștilor la funcția de Primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că o societate se poate dezvolta normal numai dacă pune preţ şi pe valorile morale, intelectuale, nu doar pe cele materiale. Despre aceasta el a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe e presă, unde a prezentat soluţiile pentru îmbunătăţirea situaţiei oamenilor de creaţie.

Ion Ceban a menționat că își propune drept scop să aibă un dialog permanent cu uniunile de creaţie.

„Imediat după preluarea mandatului de Primar, voi invita reprezentanţii uniunilor de creaţie la o discuţie, urmând să stabilim forma în care va avea loc dialogul nostru permanent. În afară de direcţia specializată din cadrul Primăriei, voi numi un consilier al Primarului general responsabil de relaţia cu oamenii de creaţie. O altă măsură cu care voi veni va fi instituirea burselor de creaţie ale Primarului capitalei. De aceste burse anuale vor beneficia poeţi, prozatori, pictori, sculptori, compozitori, interpreţi etc.. De asemenea, voi veni cu iniţiativa instituirii unui fond pentru susţinerea oamenilor de creaţie. Din acest fond vor fi editate cărţi, organizate expoziţii de sculptură şi pictură, concerte, seri de creaţie, achitate deplasările importante ale oamenilor de creaţie la diverse simpozioane, conferinţe și altele. O altă măsură pe care o avem în vedere este identificarea unor spaţii în proprietate municipală, ce vor fi puse la dispoziţia oamenilor de creaţie pentru deschiderea atelierelor artistice”, a enumerat socialistul.

Totodată, Ion Ceban a menționat că o direcţie de activitate importantă pentru el va fi şi acordarea de ajutor în popularizarea operelor oamenilor de creaţie. „Vom veni cu iniţiativa desfăşurării în şcoli, licee, dar şi în alte instituţii a întâlnirilor cu scriitorii, a organizării de expoziţii de pictură, sculptură, a serilor de creaţie, recitalurilor etc. astfel încât personalităţile marcante pe care le avem, operele lor să fie şi mai cunoscute de către publicul larg decât în prezent. Vom oferi holul Primăriei capitalei pentru organizarea de diverse evenimente ale oamenilor de cultură, pe care le vom promova pe toate căile posibile. O intenţie a noastră este şi achiziţionarea unor opere ale oamenilor de creaţie din Moldova (cărţi, picturi, sculpturi, albume muzicale etc.), pe care să le oferim cadou partenerilor externi, promovând astfel şi municipiul Chişinău, şi Republica Moldova, în general, dar, cel mai important, creaţiile talentaţilor noştri oameni de cultură şi artă”, a mai spus Ceban.

Mihaela Rotari

Share