Investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de Procuratura Anticorupție. Ce va face CNA
Competențele Procuraturii Anticorupție (PA) și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) vor fi delimitate la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Justiției, modificări la Codul de procedură penală.
Modificările urmăresc centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare și au fost necesare ținând cont de faptul că, în prezent, atât CNA, cât și PA sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică.
Prin urmare, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de Procuratura Anticorupție, pe când CNA va investiga corupția sistemică. În același timp, corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care va coopera, în acest sens, cu CNA.
Delimitarea clară a competențelor între autoritățile responsabile de investigarea cauzelor de corupție va asigura realizarea condiționalităților din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a RM la UE, precum și a Memorandumului cu privire la politicile economice și financiare, încheiat cu FMI.